Syd- och Nordkorea skyller eldstriden på varandra

Syd- och Nordkorea anklagar nu varandra för att ha börjat eldgivningen som ledde till en strid mellan de båda sidornas krigsfartyg i det omtvistade gränsområdet i Gula havet väster om den koreanska halvön.
I Seoul sammankallade president Kim Dae-jung det nationella säkerhetsrådet till krismöte och den sydkoreanska försvarsmakten fick order om höjd beredskap. Efter säkerhetsrådsmötet sa president Kim att den nordkoreanska beskjutningen inte kan tolereras och att dagens händelser ökar spänningen mellan de båda koreanska staterna. Enligt Sydkorea tränge Nordkorea in Enligt den sydkoreanska marinens uppgifter trängde nordkoreanska patrullbåtar in på sydkoreanskt territorialvatten och öppnade eld när fartygen avvisades. Enligt Nordkorea handlade de i självförsvar Nordkorea hävdar att deras örlogsmän handlat i självförsvar. En av de sydkoreanska patrullbåtarna träffades vid beskjutningen och sjönk. Fyra besättningsmän uppges ha blivit dödade och ett 20-tal skadades. Okänt om nordkoreanska förluster Ett av de nordkoreanska fartygen sattes i brand, men Nordkorea har inte sagt något om egna förluster. Gränskränkningar är vanliga i det omtvistade området. Sydkorea hävdar att nordkoreanska patrullbåtar trängt in på sydkoreanskt område ett tiotal gånger hittills i år. Men det är flera år sedan dessa gränsintermezzon slutade med att fartygen öppnade eld. Bakslag för solskenspolitiken Beskjutningen lade sordin på dagens firande kring Sydkoreas avslutningsmatch i fotbolls-VM. Händelsen är också ett allvarligt bakslag för president Kim Dae-jungs solskenspolitik gentemot kommunistregimen i Nordkorea.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".