Mässlingsepidemi i södra Italien

Tre barn har dött i ett utbrott av mässling i Campania-regionen i södra Italien. Orsaken är att för få föräldrar i området låter vaccinera sina barn. Föräldrarna oroas över uppgifter att vaccinet skulle vara farligt.
Mässlingsepidemier med dödsfall är mycket ovanliga i Västeuropa och Världshälsoorganisationen WHO:s regionale rådgivare för smittskyddsfrågor, Nedret Emiroglu är orolig. – Det naturligtvis olyckligt att vi fått ett utbrott av mässlingen i ett västeuropeiskt land. Det var oväntat men om vi ser på hur stor andel av barnen i området som vaccinerats mot mässlingen, så är det betydligt färre än vad som krävs för att förhindra epidemier, säger Nedret Emiroglu, Världshälsoorganisationen, WHO:s, regionale rådgivare för smittskyddsfrågor. Tusentals insjuknat Sedan årsskiftet har 15 000 invånare i Campania utanför Neapel insjuknat i mässlingen. Av dem har 368 fått läggas in på sjukhus – de allra flesta av dem 14 år eller yngre. 13 barn har drabbats av hjärninflammation och tre barn har dött. I världens fattiga länder är mässlingen en fruktad sjukdom som varje år skördar många liv men i välmående länder som Italien och Sverige, där sjukvården fungerar och barn kan få vaccin, är mässlingen vanligtvis inget problem. Oro för att vaccinet skadar Men, en rädsla bland föräldrar över uppgifter om att vaccinet kan skada barnet, har gjort att fler väljer att skjuta fram eller helt hoppa över mässlingsvaccineringen. Så också i Sverige vilket bekymrar WHO:s rådgivare, doktor Emiroglu: – Om den här attityden fortsätter finns det anledning att oroa sig och försöka hitta sätt att nå alla föräldrar med budskapet om hur viktigt det är att vaccinera sina barn mot mässlingen, säger hon. Rekommenderar vaccinering Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar starkt vaccinering mot mässlingen och säger att vaccinet är säkert. – Detta är ett extremt effektivt vaccin som är mycket säkert och skyddar barn mot en farlig sjukdom. Om allt färre barn i Sverige vaccineras kan det i framtiden leda till ett utbrott som det vi nu ser i Italien, säger Nedret Emiroglu.
Pia Daleke
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".