Kraftigt fall på Oslobörsen

Dagen efter det kraftigaste kursraset på Stockholmsbörsen på nära fyra år präglas av fortsatt osäkerhet om var börsen är på väg. I Norge kom kallduschen på torsdagen.

Oslobörsen var stängd på onsdagen på grund av nationaldagen, men på torsdagen kom baksmällan i mer än en bemärkelse, kanske.

Börsen föll som en sten vid öppningen, och det är inte så konstigt med tanke på att oljebolagen väger tungt på Olsobörsen.

Mer än fyra procent
Mer än fyra procent ner vid lunchtid handlade det om i Oslo.

Råvarubolag och energibolag föll fallit mest, både i Oslo och runt om i världen, efter att kurserna har pumpats upp de senaste åren.

I Stockholm verkar det vara en varannandags-börs just nu. Kursfallet började i fredags, och tilltog i måndags, och sedan var det lugnt under tisdagen, och så fallet på 4,1 procent på onsdagen, det största sedan 2002.

Stabilisering i Stockholm
På torsdagsförmiddagen hade det stabiliserat sig som det verkar och index pendlade kring nollstrecket på förmiddagen. Det kan dock bli en upprepning av gårdagen då raset kom under den sena eftermiddagens sista handelstimme.

USA-börsen som öppnar 15.30 ger som vanligt vägledning.

På torsdagen kom det statistik som visar att svenskarna än bäst i världen på att spara i aktier, det är i och för sig ingen nyhet, men siffran idag är att 94 procent av alla svenskar fondsparar, om man räknar in PPM-fonderna.

Och förmögenheten hos hushållen var 1 295 miljarder kronor den sista mars. Förmögenheten ökade med 134 miljarder kronor det första kvartalet i år.

Ned åtta procent
Sedan 31 mars har börsen gått ned 8 procent. Kursfallet på onsdagen minskade börsvärdet med 130 miljarder kronor i ett slag.

Svenskarnas fondsparande kopplat till Stockholmsbörsen har ändå varit med om en enorm värdeökning. Och förluster gör man ju inte förrän man realiserar sina tillgångar.

Men med tanke på börsuppgången de tre senaste åren, är det nog få av dem som säjer sina aktier just nu som gör en förlust, snarare handlar det om att kamma hem en rejäl vinst. 

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista