Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre får vänta på besked om omsorgsavgift

Många människor som är i behov av äldreomsorg ser ut att få vänta på besked om exakt hur mycket de ska betala i avgift för omsorgen.
På måndag den 1 juli, träder den nya lagen om maxtaxa inom äldresomsorgen i kraft, som för de flesta innebär lägre avgift. Men flera kommuner har ännu inte hunnit räkna ut hur mycket varje enskild pensionär ska betala eftersom det handlar om flera hundra tusen ärenden som ska gås igenom. Oklarheter i riksdagsbeslutet Kommunförbundet säger att det nya avgiftsystemet är mycket komplicerat och skyller dagens situation på oklarheter i riksdagsbeslutet om maxtaxa inom äldreomsorgen. Det handlar om flera hundratusen ärenden som kommunerna ska gå igenom - var och en för sig innan det kan fastställas exakt hur mycket varje enskild person ska betala i äldreomsorgsavgift genom kontroll av aktuell inkomst, ränta på bankbok och eventuell avkastning på aktieinnehav. Max 1 500 Vilket kan innebära att en person som haft låg avgift nu kan få betala lite mer. Max blir avgiften för äldreomsorgen 1 516 kronor i månaden, enligt den nya lagen. Fram till idag har landets kommuner haft väldigt olika system och regler för äldreomsorgsavgifterna. Intensivt arbete i kommunerna Sedan riksdagsbeslutet i höstas om att införa maxtaxa inom äldreomsorgen har det, enligt Kommunförbundet, därför pågått ett intensivt arbete i kommunerna med att ställa om till det nya avgiftssystemet. Kommunförbundet, som inte vet hur många kommuner som ännu inte är klara, säger att det är ett mycket komplicerat arbete och skyller dagens situation på oklarheter i riksdagsbeslutet. Under de senaste månaderna har förbundet varit nedringt av tjänstemän och handläggare från landets kommuner som haft många frågor om hur avgifterna ska beräknas och samtalen fortsätter att strömma in, berättar Per-Olov Nylander vid Kommunförbundet.
Maria Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".