100 döda i våldsamma slag i Afghanistan

Uppdaterad 18:57
I Afghanistan har våldet trappats upp de senaste dygnen. Omkring 100 människor har dödats bara det senaste dygnet i strider mellan flera hundra talibaner och utländska trupper.

Våldet har blossat upp på flera håll, främst i Kandahar- och Helmandprovinserna i södra Afghanistan, där talibanerna blivit allt synligare och allt djärvare.

I ett slag i Helmandprovinsen angrep flera hundra talibananhängare en regeringsutpost och ett tiotal polismän dödades. Enligt den afghanska regeringen dog ett 40-tal talibaner.

Vid en annan attack i Kandahar-provinsen dog 18 talibaner och en kanadensisk soldat.

Amerikanskt och brittiskt bombflyg sattes in mot talibanerna.

Amerikan attackerad
I västra Afghanistan, i staden Herat, attackerade en självmordsbombare ett fordon med utlänningar. En amerikan som utbildade lokal polis i narkotikabekämpning uppges ha dödats.

Hittills i år har det varit minst 20 självmordsattacker i Afghanistan. Det kan jämföras med 17 under förra året och bara fem under hela år 2004.

Den senaste tidens våldsamheter är de värsta sedan USA drev bort talibanerna från makten för fyra och ett halvt år sedan.

En teori är att talibanerna trappar upp våldet för att underminera stödet i de länder, däribland Sverige, som skickat soldater för att hjälpa regeringen i Kabul med säkerhet och återuppbyggnad.

Nato förstärker
Våldet har ökat trots att USA nu har det hittills högsta antalet soldater i Afghanistan, omkring 23 000.

Därutöver skickar nu Nato förstärkningar för att öka sin fredsbevarande styrka från 9 000 till 16 000 soldater.

Snart ska Nato ta över ansvaret för den våldsdrabbade södern från USA. Det kan bli Natos tuffaste uppdrag på marken i organisationens 57-åriga historia.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista