Hiv och aids ökar kraftigt i Sibirien

I oljeboomens spår följde heroinet och sedan aids. Därför finns nu hundratusentals hivsmittade i oljestäderna i Sibirien. Hivsmittan har ökat okontrollerat i områden som bara nås med flyg stora delar av året.

– Heroin finns där det finns pengar. Med oljeboomen ökar narkotikan och därmed spridningen av hiv och aids, säger Elena Zaitseva, som arbetar med hiv och aidsprojekt för Open Health institute. I Sibirien finns oljestäder med flera tusen hivsmittade.

Oljestaden Stresjevoj i norra Tomskregionen har nära 5 000 hivsmittade på en befolkning på 40 000.

Heroin och opiater kom med oljeboomen och spreds från oljestaden Nisjnevartovsk i Tuymen. Här är 10 000 smittade av hiv.

Når inte oljestäderna
I Tomsk stad har flera projekt minskat spridningen av hiv och aids, som stöd till aidssjuka, sprututbytesprogram och informationskampanjer. Men i oljestäderna finns ingenting.

– Vi hade öppen tävlan för dem som ville ha bistånd, men vi ställde också krav på politisk vilja för att få biståndet. Fortfarande är förebyggande hiv- och aidsarbete kontroversiellt i vissa regioner i Ryssland, där det saknas politisk vilja och därför blir det inga projekt där, säger Elena Zaitseva.

Hon konstaterar också att ryska företag inte bryr sig om aids och hiv.

– Bara två ryska företag har en aids- och hivpolicy. Tyvärr föredrar gas- och oljeföretagen att anställa ny personal istället för att ta hand om dem som blir smittade, säger Elena Zaitseva.

Ökar bland unga
Hiv och aids ökar kraftigt i Ryssland, framför allt bland unga mellan 15 och 30 år.

Officiellt finns bara 330 000 registrerade hivsmittade, men internationella organisationer beräknar att mellan 800 000 och 1,5 miljoner ryssar har har hiv eller aids.  

Maria Persson-Löfgren, Tomsk
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista