Björklund.

Enigt KU kritiserar ministrar

Riksdagens konstitutionsutskott är kritiskt till att regeringen inte har något fungerande system för att hindra att misstänkta krigsförbrytare bjuds in till övningar i Sverige. Det inträffade vid vinterns övning Snöflingan då en rysk officer, misstänkt för övergrepp i Tjetjenien, ändå fick komma hit.

– Det är en allvarlig kritik som vi riktar mot försvarsministern, därför att om man bjuder in människor i en sådan position måste man hålla reda på att vederbörande inte har detta förflutna, säger moderaten Göran Lennmarker som är ordförande i KU.

När KU på torsdagen presenterade årets granskning av regeringens arbete gällde den tyngsta kritiken militärövningen Snöflingan. Sverige ska inte bjuda in misstänkta krigsförbrytare.

Ingen kontroll gjordes
Men eftersom det inte gjordes någon sådan kontroll vid visumansökningarna, så kunde den ryske officeren ändå komma hit. Väl här hade ryssen immunitet eftersom han bjudits in till Sverige officiellt och kunde inte ställas till svars.

När försvarsminister Leni Björklund senare hördes i KU så trodde hon att han ändå skulle prövas av svensk rätt. Det var fel, och det förvånar KU.

– Ett statsråd ska ju vara väl påläst och kunnig i det ärende som vi kallar in henne till utfrågning om. I bästa fall var hon inte det, i värsta fall kanske hon försökte missleda utskottet. Det vet vi inte. Det är anmärkningsvärt och skapar en väldig irritation inom KU, säger Göran Lennmarker. 

Oförsiktiga uttalanden
Precis som Ekot berättade i onsdags får statsminister Göran Persson och folkhälsoministern Morgan Johansson kritik för att de gjort oförsiktiga uttalanden.

Morgon Johansson fick bara svara skriftligt och inte muntligt på frågor om sitt fall, och därför tyckte han att KU inte tar sin uppgift på allvar, och tillade att KU inte vågade bjuda in honom.

Göran Magnusson, socialdemokrat och vice ordförande i KU, är förvånad.

– Var och en har rätt att uttala sig och allt kan ju alltid diskuteras. Men jag tror inte att Morgan Johansson är den som har mest erfarenhet av KU-arbete, säger han.

Kritik mot utnämningspolitik
Konstitutionsutskottet står i stora delar enigt bakom bedömningarna. Det är ovanligt och ett exempel är att partierna lyckats enas i synen på utnämningspolitiken. Det är något som tidigare lett till heta debatter i KU.

Det är också ovanligt att moderaterna inte reserverar sig på en enda punkt och är helt eniga med socialdemokraterna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista