Många vill bygga nya vindkraftanläggningar.

Vattenfall storsatsar på vindkraft

Regeringen vill satsa ännu mer pengar på att statliga energijätten Vattenfall ska kunna producera mer förnyelsebar energi i framtiden. Därför satsas det nu nya miljarder på vindkraft, säger näringsminister Tomas Östros.

– Sedan vi ändrade bolagsordningen förra året har vi ökat ambitionerna för vad Vattenfall ska investera i i framtiden. Vi vill att de ska investera mer i Sverige och i förnyelsebar energi, säger Tomas Östros.

På torsdagen presenterade de ett program för de kommande tio åren med mycket stora investeringar i framför allt vindkraft. Det har vi lite av i Sverige idag, men det kommer att bli allt mer av det i framtiden, säger Tomas Östros.

Svindlande tidsperspektiv
Tidsperspektivet är svindlande långt när det handlar om elproduktion. I olika omgångar redan beslutade tio miljarder kronor i investeringar fram till 2010 och 25 miljarder fram till 2015, plussas nu på med ytterligare 15 miljarder fram till 2030.

Det ger sammanlagt 40 miljarder kronor på 25 år, och det ska resultera i minst tio terrawattimmar, TWh, förnyelsebar el.

Det fördelas på en till två TWh för vattenkraft, en halv TWh på biobränslebaserad elproduktion, alltså ved i huvudsak, och sju till nio TWh för vindkraft. 

Slår i kapacitetstaket
Vindkraftindustrin har redan nu så pass mycket medvind att man slagit i kapacitetstaket. Det är kö till att bygga nya vindkraftanläggningar. Frågan är om en fortsatt subvention via elcertifikat behövs.

Svaret är att utan detta stöd, som kallas marknadsmässigt, skulle vindkraftsindustrin snabbt dö sotdöden.

Produktionskostnaden för en kilowatt el från vindkraft kostar nämligen mellan 45 och 75 öre, medan samma elproduktion kostar 16 öre i kärnkraftverket och mellan 4 och 20 öre i vattenkraftverket.

– Vi har ett system som vi kallar för gröna elcertifikat, som stora delar av världen nu tittar på med stort intresse, som stärker drivkraften för att investera i bland annat vindkraft. Det är marknadsmässigt bra och det fungerar som drivkraft, säger Tomas Östros.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".