Anat Nagar tigger för att kunna försörja sina fyra barn. Foto: Christer Fridén/SR.

Ökad fattigdom bland israeler

Var fjärde israel lever under fattigdomsgränsen och på fem år har antalet fattiga ökat med över en halv miljon människor. Det visar de senaste siffrorna från landets motsvarighet till Försäkringskassan.

Trots statens goda finanser, minskad arbetslöshet och höjda löner syns allt fler tiggare på gatorna i till exempel Jerusalem.

– Jag har fyra barn och jag är ensamstående. Jag har inget arbete för jag kan inte arbeta, jag är sjuk, bland annat krånglar levern och ena benet är skadat, berättar Anat Nagar.

Hon sitter på en stol vid en livligt trafikerad gata i Jerusalems centrum. Då och då lägger en förbipasserande en slant i plastmuggen som hon håller fram.

Var fjärde är fattig
Anat är en av Israels många fattiga. Över en och halv miljon israeler, ungefär var fjärde israel, lever under fattigdomsgränsen och det innebär att de lever på mindre än 3 000 kronor i månaden.

Den förre finansministern Benjamin Netanyahus hårda, mångåriga sparprogram har varit lyckosamt såtillvida att det sanerade den israeliska ekonomin som nu fungerar mycket väl.

Stora nedskärningar
Men det har skett till priset av stora nedskärningar i det sociala välfärdssystemet och många israeler har nu svårt att klara sig. Den hjälp Anat får räcker inte till både medicinen hon behöver och mat till familjen.

– Ingen hjälper mig, klagar Anat, jag sitter här för att få ihop pengar till mat, ibland räcker det bara till barnen.

Och just många barn har det svårt. Vart tredje barn i Israel lever nu under fattigdomsgränsen enligt de senaste uppgifterna.

Löften om förbättringar
Det israeliska arbetarpartiet gick till val tidigare i våras på att göra någonting åt fattigdomen i Israel och efter att partiet nu kom in i den nya regeringen har det kommit löften om förbättringar.

Anat väntar på att de löftena skall infrias också.

– Då skall jag gå till basaren med mina barn och vi skall äta och dricka mjölk, säger Anat Nagar.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista