Otto Sjöberg.

Expressen åtalas för förtal av Persbrandt

Tidningen Expressens chefredaktör Otto Sjöberg åtalas för Expressens skriverier om skådespelaren Mikael Persbrandts påstådda spritproblem. Det meddelade justitiekanslern på torsdagen i ett mycket ovanligt beslut.

Expressen skrev i vintras felaktigt att Persbrandt var alkoholförgiftad och intagen på behandlingshem.

– De uppgifter som förekom i Expressen 15 december förra året, de var sådana att de är missaktande för Mikael Persbrandt, de fick stor spridning, och de var osanna, säger justitiekansler Göran Lambertz.

– Det var allvarligt på det sättet att det kan sänka en person ganska rejält om det ljugs på det här sättet, säger Göran Lambertz.

Det är svårt att fälla någon i en tryckfrihetsprocess. Medierna skyddas av särskilda regler där. Hur sannolikt är det att du kan få till en fällande dom mot Expressen?

– Jag tror att det är väldigt sannolikt. Det här är ett väldigt tydligt fall av förtal och man kan inte gärna komma fram till annat än att man saknade grund för de här uppgifterna, såvitt jag kan bedöma i alla fall.

Vad kan bli straffet för detta om Expressen fälls?

– Det troliga straffet är, såvitt jag kan bedöma, böter eller ett kort fängelsestraff, någon enstaka månad eller månader, säger justitiekansler Göran Lambertz.

Som mest riskerar Expressens chefredaktör Otto Sjöberg två år i fängelse. Det är väldigt ovanligt att justitiekanslern tar initiativ till åtal. Normalt görs det av den som drabbats av förtalet.

Sjöberg efterlyser förklaring
Otto Sjöberg tycker inte att han har fått någon förklaring på varför inte Expressen och Mikael Persbrandt själva kan göra en uppgörelse.

– Det är ju väldigt ovanligt att statens advokat bestämmer sig för att gå in och driva det, och det är därför jag har efterlyst en motivering till de principiella skälen bakom det här ovanliga beslutet, säger Otto Sjöberg.

Vad innebär det här för din framtid som chefredaktör för Expressen?

– Många mediechefer har varit åtalade och även fällda i tryckfrihetsmål, så det i sig är ju inget ovanligt.

Du räknar inte med att det får några följder för dig?

– Det vore fel att spekulera i det i förväg, säger Otto Sjöberg.

Justitiekanslern säger att ett troligt straff för dig är någon eller några månader i fängelse. Vad säger du om det?

– Jag vill inte spekulera om straffpåföljden, säger Otto Sjöberg.

Har du talat med tidingens ägare?

– Självklart har vi tagit upp det här i styrelsen, det vore oansvarigt att inte göra det.

Vilket förtroende har du fått veta hittills att du har?

– Jag har, som jag sade redan i december när diskussionen fördes, bestämt mig för att sitta kvar. Det är mitt ansvar att leda arbetet för att säkerställa att den här typen av fel inte kan begås igen, säger Otto Sjöberg.

Vad vill du säga till Mikael Persbrandt idag?

– Att vi hade fel, och som jag tidigare gjort flera gånger ber jag om ursäkt för att vi hade fel, säger Expressens chefredaktör och ansvarige utgivare Otto Sjöberg.

Mikael Persbrandts advokat Per Liljekvist säger till Ekot att Mikael Persbrandt är glad och tycker att det är skönt att det nu prövas om kvällspressen får bete sig som Expressen gjort.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista