Inte misstänkt för brott.

Polisrazzia i Ibrahimovics lägenhet

Nu har även den svenske stjärnspelaren Zlatan Ibrahimovic blivit indragen i den skandal som skakar fotbollsvärlden i Italien. På torsdagen gjorde polis i Turin razzia hemma hos Ibrahimovic och en annan spelare, samt hos två tidigare chefer i Juventus.

Det var vid lunchtid som polisen kom till Zlatan Ibrahimovics lägenhet vid Piazza del Castillo i centrala Turin.

Polisen letade efter kontoutdrag och andra bevis för ekonomiska transaktioner som kan användas i utredningen kring misstänkta skattebrott.

Ett flertal razzior under dagen
Tidigare på förmiddagen hade polisen även genomfört razzior på klubbens huvudkontor, och hemma hos tidigare vd:n samt sportdirektören för Juventus.

Fotbollsklubben misstänks för att ha fifflat med bokföringen och för att ha undanhållit skatt i samband med köp och försäljning av spelare.

Zlatan Ibrahimovic själv misstänks dock inte för något brott.

Juventus sportdirektör i centrum i skandalen
Fotbollsskandalen växer för varje dag och överskuggar för tillfället allt i Italien. Sporttidningen Gazzetta dello Sport slår försäljningsrekord och i morgontidningarna är premiärminister Prodis presentation av den nya regeringen knappt mer intressant än de senaste avslöjandena i skandalen.

I centrum för skandalen står Juventus sportdirektör Luciano Moggi som de senaste tolv åren styrt klubben med stor framgång. Men vid sidan av de fantastiska resultaten på planen har hela tiden rykten gått om att Juventus dopar sina spelare och att Moggi sett till att klubben fått favörer av domare och funktionärer i fotbollsförbundet.

Systematiskt mygel
Anklagelserna har avfärdats som avundssjuka. Men nu visar det sig snarare att myglet varit mer omfattande och mer systematiskt än någon anat.

Åklagarna hävdar bland annat att resultatet riggats i 20 matcher under säsongen 2004-2005.

Korruption, mutor och hot
Genom att avlyssna Moggis telefoner har polisen fått en bild av hur han använt vänskapskorruption, mutor och hot för att bana väg för Juventus.

Luciano Moggi har ringt upp sina vänner i förbundet och bett om vissa domare och linjemän till Juventus matcher. Han har skrutit med att ha låst in en domare i omklädningsrummet som straff för att han inte ha följt Moggis önskemål.

När påven Johannes Paulus avled förra året och hela Italien stod stilla i sorg, ringde Moggi upp inrikesministern och bad honom se till att planerade matcher i ligan skulle spelas trots påvens död.

Johan Schmidt, Milano
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista