Israel mjuknar i attityden mot Hamas

Israel mjuknar något i attityden mot den Hamasstyrda palestinska myndigheten. Nu överväger man att skicka pengar till den palestinska sjukvården. Israel har också beslutat att tillåta varutransporter in och ut ur Gaza.

De dagliga rapporterna om hur hårt den palestinska sjukvården har drabbats av både Israels, EU:s och USA:s bojkott av Hamas gör nu att Israel försöker hitta vägar att skicka humanitär hjälp till palestinierna utan att det terroriststämplade Hamas får några pengar.

Beredda att skicka pengar till sjukhus
Ända sedan Hamas tog över styret av de palestinska områdena har israelerna hållit inne ungefär 400 miljoner kronor i månaden som Israel uppbär i tullar, skatter och avgifter för den palestinska myndighetens räkning.

Men under förutsättning att inga pengar går till Hamas är Israel, enligt en regeringstalesman, berett att skicka pengar till ett antal utvalda palestinska sjukhus.

Viktig gränsövergång har öppnats
Israel har också öppnat den viktiga gränsövergången Karni till Gazaremsan. Genom Karni går nästan allt gods till och från Gaza, men gränsen har för det mesta varit stängd sedan årsskiftet och det har medfört stora försörjningsproblem för de 1,5 miljoner Gazaborna.

Oturligt nog stängdes gränsövergången tillfälligt på torsdagen igen efter ett terrorhot. Men det finns fler tecken på en mer avspänd attityd från Israels sida.

Israels utrikesminister Tzipi Livni och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas är under veckoslutet samtidigt i Sharm el Sheikh i Egypten. Israelerna har inte dementerat de palestinska uppgifterna att de skall träffas där. Det blir i så fall det första mötet på länge mellan israeler och palestinier på så hög nivå.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".