Reinfeldt.

Reinfeldt: Femtio miljarder är steget

Moderaterna har inte längre ett långsiktigt mål för hur mycket skatterna ska sänkas. Socialdemokraterna har hävdat att moderaterna skulle vilja sänka skatterna med 250 miljarder kronor, men Fredrik Reinfeldt svarar att alliansen och moderaterna går till val på att sänka skatten med 50 miljarder kronor, inte mer.

På fredagen håller den borgerliga alliansen ett offentligt möte med diskussion om sitt regeringsalternativ, som innehåller sänkta inkomstskatter för dem som arbetar.

Socialdemokraterna går nu till upprepat till angrepp mot moderaterna, som sägs ha en dold agenda och egentligen vilja sänka skatten med 250 miljarder.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt svarar att alliansen och moderaterna går till val på att sänka skatten med 50 miljarder, inte mer.

I partiledarduellen med Göran Persson härom veckan kallade Reinfeldt de 50 miljarderna för ”steget”.

– Vi föreslår femtio miljarder i skattesänkning. Femtio miljarder är steget, säger Fredrik Reinfeldt.

Den här formuleringen väckte lite uppmärksamhet. Vad menade Fredrik Reinfeldt?

– Ja det är det steget som vi har finansierat. Vi har presterat den finansieringen tillsammans med andra och vi har presenterat den före valet. Vi är på alla sätt avvikande från hur Göran Persson bygger sitt regeringsalternativ och ger besked till väljarna, säger han.

Men med vanligt språkbruk, ”det här är steget”, då tror man kanske att detta är vad ni vill göra och sedan är det klart?

– Det är ett steg som vi begär väljarnas mandat för att få genomföra, sedan ämnar det att få en effekt, så vi naturligtvis måste stanna upp och se till att jobben blir fler. Jag är tydlig till väljarna och säger att jag därtill vill försöka sänka till exempel inkomstskatten ännu mer, om det finns ett ekonomiskt utrymme i en växande ekonomi för det.

– På det sättet kan man aldrig hävda att man tar ett steg som sedan inte följs av någon politik, vi begär ju stöd för en fyraårig mandatperiod. Förstärks ekonomin så ger det större möjligheter att faktiskt använda resurser som man då inte, krona för krona på samma sätt, behöver finansiera, säger Fredrik Reinfeldt.

Vård och skola ska inte påverkas
Fredrik Reinfeldt understryker, närmast garanterar, att skattesänkningarna inte kommer att leda till neddragningar i vård, skola eller omsorg.

Moderaterna har tidigare haft som mål att Sverige ska ner i ett skattetryck som motsvarar det i de viktigaste länderna i Europa, ett skattetryck på omkring 40 procent, och det har socialdemokraterna räknat ut till ungefär 250 miljarder.

Vill inte formulera långsiktigt mål
Det är rimligt att Sveriges skatter är ungefär på samma nivå som i resten av Europa tycker Reinfeldt, men vill inte formulera något långsiktigt mål för moderaternas skattesänkningar.

– Vi har inte som allt annat överskuggande mål att drivas av att få ner det svenska skattetrycket. Vi är ett parti som ser behov av att det lönar sig att arbeta, men som också tycker det är viktigt att vi har kvalité i skola och sjukvård, säger Fredrik Reinfeldt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista