Deltidsarbetande studenter missgynnas vid arbetslöshet

Studenter som arbetar extra parallellt med studierna riskerar att straffas ekonomiskt av lägre a-kasseersättning om de blir arbetslösa efter examen. Det skriver tidningen Studentliv i sitt kommande nummer.

– Jag hade inte en tanke på att jag skulle få mindre pengar för att jag hade jobbat. Jag trodde ju det var bra att man jobbade, och tänkte att det kan ju inte vara så här, säger den före detta studenten Evelina Karlsson.

Hon gick miste om cirka 20 000 kronor i ersättning under ett halvårs arbetslöshet efter att ha sommarjobbat.

Studenter som jobbar halvtid under terminerna eller på sommarloven utan att ha varit med i a-kassan under minst ett år, får, om de blir arbetslösa, sin a-kasseersättning grundad på det så kallade grundersättningsbeloppet på 320 kronor per dag.

Halva beloppet
Jobbar man halvtid får man halva grundersättningsbeloppet, alltså 160 kronor om dagen.

De studenter som aldrig jobbat, får däremot alltid hela grundersättningsbeloppet, alltså dubbelt så hög ersättning.

De som jobbar straffas alltså för sin flit. Och det var precis det här som drabbade civilingenjörsstudenten Evelina Karlsson när hon blev arbetslös efter avslutade studier.

– Det känns inte rättvist, att bara för att man har rika föräldrar eller så, så man slipper jobba, så får man mer pengar, säger Evelina Karlsson.

Studenter som aldrig jobbat har visserligen en karens på 95 dagar innan de börjar få ersättning, vilket gör att förlusten för studenterna som jobbat mildras något.

Olika villkor
Om man, som Evelina Karlsson som till en början inte hade något arbetsvillkor, jobbar halvtid under den här långa karensen, flyttas man från det förmånligare studerandevillkoret till arbetsvillkoret och förlorar pengar från första ersättningsdagen.

Evelina beräknar att hon förlorade cirka 20 000 kronor på ett halvårs arbetslöshet.

Politiskt ligger den här frågan på arbetslivsminister Hans Karlssons bord. Han vill inte lova någon snar ändring men han medger att det är problem att folk känner sig straffade för att de jobbat.

– Just därför att det går att säga så och det går att uppfatta så, så är jag inte övertygad om att det är den här regeln som är den mest optimala, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista