Dollarn rekordlåg i jämförelse med rubeln

En fullt konvertibel rubel redan i juli, och en rysk råvarubörs där oljan och gasen handlas i rubel. Det är president Vladimir Putins mål. Men samtidigt har ryska centralbanken världens fjärde största valutareserv, och en stor del är i dollar, vars värde sjunkit till rekordnivåer jämfört med rubeln.

– Vi ska ha en reellt konvertibel rubel redan 1 juli. Den bör bli en universell valuta, sade president Vladimir Putin i sitt årliga tal 10:e maj.

Vill se handel i rubel eller euro
Han vill också se en egen olje- och gasbörs där landets främsta tillgångar handlas i rubel. Eftersom Ryssland främst handlar med euroländer vill Putin ha handeln i rubel eller euro.

En rad ryska uttalanden, och också svenska riksbanken, har påverkat dollarns försvagning.

Svenska riksbanken sade förra månaden att dollarvalutareserven ska minskas. Samtidigt sade den ryske finansministern Alexej Kudrin i New York att dollarn förlorat sin position som stabil världsvaluta. Och dollarn föll.

Allt fler sparar i rubel
I Ryssland har rubeln inte på sex år varit så stark i förhållande till dollarn. Allt fler ryssar sparar nu i rubel istället för dollar.

Problemet för Ryssland är att centralbankens valutareserv är extremt stor och främst dollarbaserad, så nu måste centralbanken kanske gå in och stötta dollarn i förhållande till landets egen valuta.

Ryssland vill lämna dollarn
Att Ryssland vill lämna dollarn till förmån för sin egen valuta och euro är dock tydligt. President Vladimir Putin vill redan nu betala tillbaka 22 miljarder dollar i ryska skulder till Parisklubben.

Tyskland, som har mest pengar att kräva tillbaka, vill i så fall ha kompensation för en tidigare återbetalning. För Ryssland är en tidig återbetalning ett sätt att bli av med en för stor valutareserv.

Den egna olje- och gasbörsen kan vara igång redan i år, men experter tror det dröjer innan rysk olja handlas i rubel på världsmarknaden.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista