Bättre villkor för vikarier

Vikarier och deltidsanställda ska få det bättre. På måndag kommer en ny lag som ska ge dem samma förmåner som fast anställda. Lagen har redan kostat hundratals miljoner för landets kommuner.
Den nya lagen ska förhindra diskriminering av vikarier och deltidsanställda. Alla anställda på en arbetsplats ska ha samma vilkor och förmåner. – De korttidsanställda eller de med väldigt låg sysselsättningsgrad, kommer i åtnjutande av de semesterbestämmelser som har gällt för dem med högre sysselsättningsgrad eller längre anställningstid, säger Staffan Lövenborg på kommunförbundet när han beskriver effekterna av den nya lagen. Och det är många som berörs. Förra året fanns det 950 000 deltidsanställda och 560 000 visstidsanställda i Sverige. I den senaste avtalsrörelsen tvingades landets kommuner se över sina kollektivavtal. Det har lett till att många kommunanställda vikarier och deltidare fått fler semesterdagar och bättre pensionsvilkor. Något som naturligtvis kostat en hel del pengar. – Vi gjorde en beräkning att det kostar ungefär femhundra miljoner kronor för kommunsektorn. Det är mycket pengar, eftersom kommunernas ekonomier är ansträngda, säger Staffan Lövenborg.
Mattias Johansson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".