Lundakarneval för hela svenska folket

På fredagen startar det som marknadsförs som Sveriges största organiserade vansinne, Lundakarnevalen. Över hundratusen besökare väntas komma till karnevalsområdet mitt i Lund och vid förra karnevalen för fyra år sedan kom en halvmiljon för att se själva karnevalståget.

– Lundafestivalen är absolut inte bara för Lund. Det är ju studentikost, men det är i en sådan tappning att det är till för hela samhället. Sedan har vi en stor musikscen bland annat, som inte har någonting med Lund att göra förutom att den står här, och att vi i viss mån försöker ha lokala band. Men de stora banden är nationella, säger Eric Dahlgren, som är karnevalsgeneral.

Lockar besökare från hela landet
Det är en över 150 år gammal tradition, som gjort vissa uppehåll för världskrig och i något fall på grund av alldeles för mycket supande. Annars är det ett evenemang vart fjärde år, som stänger av Lunds gator och lockar besökare från hela landet, och karnevalen har alltid ett tema.

– Temat är ju dualkarneval, för att vi ska kunna spegla alltings tvåsidighet. Eller bara för att vi ska kunna göra upprepningar. Göra upprepningar. Göra upprepningar, säger Eric Dahlgren.

Tusentals frivilliga är engagerade
Det är ett evenemang som engagerat 5 000 frivilliga studenter i planeringen och förberedelserna tillsammans med polisen och kommunen.

Köerna är långa till biljettkontoren som säljer biljetter till karnevalsområdet och de olika evenemangen. Snart är det Rebecca Allanssons tur.

– Det är så sällan så att det känns som man måste passa på att göra det mesta av det när man väl har chansen. Sedan kommer man vara gammal, säger hon.

Är det första gången på karnevalen?

– Ja det är det, säger Rebecca Allansson.

Det fanns en tid då lundakarnevalen ifrågasattes precis som schlagerfestivalen.

– Karnevalen 1970, då svängde det lite i grundvalarna, och då anordnandes det faktiskt en motkarneval nere i stadsparken. Men det är intressant att se att Lundakarnevalen med de traditionerna de har, ändå har stått sig i 150 år, säger Eric Dahlgren.

”Slaget i Lund”
Lundagård, parken vid domkyrkan, ser ut som ett stort härläger och karnevalen har sin general. Det handlar inte om slaget vid Lund, utan kanske snarare slaget i Lund.

– Precis, som återuppstår var fjärde år. Ja det kommer det bli, men konstigt nog så vinner vi alltid, säger karnevalsgeneral Eric Dahlgren.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista