1 av 2
De flesta serber kommer att rösta nej.
2 av 2
Klicka för stor karta.

Serber i Montenegro vill stanna i unionen

På söndag ska Montenegro folkomrösta om de ska lämna unionen med Serbien och bli självständiga. Men det är ett splittrat land som går till val, nästan halva befolkningen ser ut att rösta nej till självständighet, och det är framförallt den serbiska minoriteten i Montenegro som är emot.

NE står det med kyrilliska bokstäver på valaffischen. Nej till att lämna unionen med Serbien. I den lilla kuststaden Budva sitter några rökande journalister samlade i ett rum där nej-rörelsen håller pressmöte.

Djordje Pribilovic är koordinator för rörelsen för Serbien och Montenegro, i kustområdet.

– Vi tycker att det finns många anledningar att Montenegro ska stanna kvar i unionen. Vi delar historia, ekonomi, kultur, religion. Att leva i ett stort land är mycket bättre än ett litet oberoende Montenegro, säger han.

– Ekonomiskt kompletterar vi varandra. Vår huvudindustri är turism och en majoritet av alla turister som kommer hit är serber. Är inte bara det en anledning att stanna i unionen, säger Djordje Pribilovic som själv är serb.

Delat land
Montenegro är ett delat land. Båda sidor använder nästan samma argument för och emot.

I huset intill oppositionen sitter Boro Lazovic som är ordförande för regeringspartiet DPS i den här delen av landet. Han är för ett oberoende.

– Problemet är ekonomin. Vår bygger på turism och deras på tung industri. En union där styrkeförhållandena är så olika fungerar inte. Serbien har sju miljoner invånare, vi 600 000. De har bra skolor och sjukvård, vi har ingenting, säger han.

30 procent serber
Runt 30 procent av alla invånare i Montenegro är serber och de flesta kommer att rösta mot självständighet. Men nästan alla opinionsundersökningar pekar på att det är fler än så som kommer att säga nej, troligen runt 45 procent. Det gör valutgången minst sagt osäker.

EU har bestämt att minst 55 procent måste säga ja för att unionen ska upplösas.

De enda som inte verkar osäkra är partierna själva.

Therese Larsson, Budva Montenegro
ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista