Riskfylld arbetsplats.

Säkerhetsbrister vanliga i akutvården

Många akutmottagningar och ambulansstationer i Sverige har brister i säkerheten. Arbetsmiljöverket har genomfört inspektioner på 120 ställen mer än hälften av de granskade akutmottagningarna och ambulansstationerna får nu anmärkningar.

Bakgrunden till inspektionerna är att hot och våld blivit ett allt större arbetsmiljöproblem i akutsjukvården de senaste åren.

– När jag började för tio år sedan, då kunde man nästan gå in när de kastade sten på varandra, så slutade de kasta för att släppa fram oss. Men så är det inte idag. Nu kastar de nästan emot oss, så det blir hela tiden råare och råare. Det drabbar även oss, säger Ronnie Eklöf, ambulanssjukvårdare och huvudskyddsombud på ett av ambulansföretagen i Stockholm.

– Ett exempel är när vi åkte på en som var medvetslös, som hade tagit för mycket heroin, tror jag det var. När vi hade satt honom på båren vaknade han upp och var helt skogstokig. Han tog en förskärare och började hota oss. Det var inte vi beredda på, berättar han.

Varannan får anmärkning
Hot och våld mot akutsjukvårdspersonal har blivit vanligare. Arbetsmiljöverket har därför gjort inspektioner i hela landet. Mer än hälften får nu i dagarna anmärkningar.

Det saknas rutiner för hur hot, angrepp och skador ska dokumenteras och följas upp. Därför är det svårt att förbättra arbetssituationen för personalen.

Ambulanssjukvårdaren och huvudskyddsombudet Ronnie Eklöf, bekräftar att det till exempel bara är ett fåtal incidenter som har rapporterats vidare till Arbetsmiljöverket som lagen säger.

– Det finns ett enormt mörkertal. Dels är de flesta så luttrade. Det som en vanlig människa som jobbar på ett kontor skulle uppfatta som väldigt jobbigt när folk säger att de ska slå eller döda en, det har blivit som en vardag. Det skriver vi inte ens på, säger han.

Vill ha mer utbildning
Men Ronnie Eklöf säger också att Arbetsmiljöverkets inspektioner välkomnats av både ambulansföretagen och facket och att de nu tar fram bättre rutiner.

Samtidigt menar han att det behövs gemensam utbildning för alla inom akutsjukvården, nåt som i Stockholm försvåras av att fyra olika företag sköter ambulansverksamheten på entreprenad.

– Jag tycker att landstinget som huvudman borde komma ut med en gemensam utbildning. Om de inte håller i den, så i alla fall gå ut till företagen och säga att ”den här utbildningen ska ni genomöra”, så att alla får samma utbildning och tänker lika, säger Ronnie Eklöf.

Rasmus Almerud, Radio Stockholm
rasmus.almerud@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista