Få kvinnor i företagens ledningsgrupper

Företagen på Stockholmsbörsen är för dåliga på jämställdhet. Trots alla diskussioner är fortfarande bara en av tio i ledningsgruppen bland företagen på börsens viktiga A-lista en kvinna. Det visar Folksams jämställdhetsindex.

Carina Lundberg, chef för ägarfrågor på Folksam, menar att ökad jämställdhet också är en fråga om lönsamhet. Hon tycker att företagen har ett för snävt synsätt.

– Man tittar helt enkelt inte tillräckligt brett. Våra stora företag har en viktig roll, i vår ekonomi, i vårt samhälle och i förlängningen också till vår välfärd. En plats i styrelsen är en bas för makt och inflytande, säger Carina Lundberg.

Makt och inflytande
Det är just makten och inflytandet i storföretagen, som Carina Lundberg säger, som är förunnat ett fåtal kvinnor.

I ledningsgrupperna på börsens A-lista, där de flesta av de stora svenska företagen finns, är andelen kvinnor tio procent. Inte mindre än 18 av de 46 bolagen på listan har inga kvinnor alls i ledningsgruppen.

Det är tredje året som Folksam gör den här undersökningen som baseras på företagens årsredovisningar. Jämfört med förra året så har andelen kvinnor ökat endast i företagens styrelser från 20 till 22 procent.

Föreningssparbanken bäst
Föreningssparbanken får högst betyg medan Scania ligger längst ner med ingen kvinna i ledningsgruppen och en i styrelsen. Men Carina Lundberg är hoppfull om att det blir en förändring. Problemet är att det går så långsamt, och att man tenderar att fokusera på till exempel styrelserna, eftersom kvoteringslagen hänger som ett hot över Företagssverige verkar man tycka.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".