Fatahanhängare protesterar mot Hamas säkerhetsstyrkor.

Fördjupad kris efter poliskårsstrid i Gaza

I Gaza är situationen mycket spänd efter en skottväxling mellan Hamas och president Mahmud Abbas polisstyrkor. President Abbas säger nu att Hamasregeringen troligen faller inom tre månader.

När Hamasregeringen skickade ut sin egen polisstyrka på Gazaremsans gator och vägar tidigare i veckan var det många som förutspådde att det skulle bli bråk.

Under natten till fredagen fick de rätt.

Skottväxling utbröt mellan Hamaspolisen och den ordinarie polisen, som har sina sympatier hos de tidigare palestinska makthavarna, Fatahrörelsen.

Hamasmedlem stoppades med pengar
På fredagen stoppades en framstående medlem av Hamas vid Gazas gräns mot Egypten, som kontrolleras av Fatahpolisen och poliser från EU.

Han försökte ta sig in i Gaza med 639 000 euro, alltså omkring sex miljoner kronor, på sig. Fatahpolisen hindrade honom från att ta sig in i Gaza med pengarna. Varifrån pengarna kommer är ännu oklart.

Den israeliska säkerhetstjänsten varnar för att läget i Gaza närmar sig en allvarlig kris. Många får inte ut sina löner, näringslivet står inför kollaps och till detta kommer nu också konflikten mellan de olika poliskårerna.

Abbas ger regeringen tre månader
Enligt israelisk press har president Mahmud Abbas under sin Europaresa i veckan sagt att han tror att Hamasregeringen på grund av alla problem kommer att falla inom tre månader, och att Fatah kommer att ta över igen efter ett nyval.

Abbas betecknar situationen i de palestinska områdena som att sitta på en vulkan.

Christer Fridén,
Ekots Mellanösternkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista