Tiotusen gripna i ny operation i Zimbabwe

På årsdagen av Zimbabwes slumrensningskampanj, som lämnade 700 000 hemlösa förra året, har polisen startat en upprensningskampanj i huvudstaden Harare. Tiotusen hemlösa och gatubarn har gripits för att föras ut på landsbygden.

Precis när vintern närmar sig, rycks åter skydden undan för alla hemlösa, gatubarn och ”stökiga element” som polisen kallar dem.

10 220 personer greps i Operation Uppstädning, som följde på förra årets Operation Murambatsvina – ”Bort med skräpet”.

Många blev hemlösa under förra kampanjen

Många av dem som nu greps för att föras ut och dumpas på landsbygden är bland de 700 000 som just blev hemlösa, när traktorer och grävskopor jämnade hus och marknader med marken i Harare.

– Vi planerar att städa upp Harare, bygga nytt, rent och prydligt, förklarar myndigheterna.

Men alla undrar när det skall ske, och med vilka pengar.

Inflationen i Zimbabwe har nu spräckt 1000-procentvallen, och är med rasande fart på väg mot 2000-vallen.

Butikerna bryr sig inte om att prismärka
Det man idag kan köpa ett bilbatteri för, kunde man för tio år sedan köpa 14 nya bilar för. De enda som har fått löneförhöjning är polis och militär, som fått lönen tredubblad. Men värdet av den löneförhöjningen försvann samma dag i inflationen.

Butikerna, de som har någonting på hyllorna, bryr sig inte om att prismärka varorna längre eftersom priset gäller en knapp timma. Bensinen är slut, all sjukvårdsutrustning är slut, och fabriker har lagts ner.

Sydafrika låter Zimbabwe få el på kredit, men ljusen flämtar på sjukhus och i skolor, där skolböckerna vittrar bort bland det fåtal elever vars föräldrar har råd med skolavgiften.

Kortast livslängd i världen
Tre miljoner zimbabwier har flytt landet och resten svälter. Livslängden är nu kortast i världen, 34 för kvinnor och 37 för män. Var tjugonde minut dör ett barn i aids.

Det enda som går bra i Zimbabwe är börsen, som ständigt slår nya rekord med hjälp av hyperinflationen.

Robert Mugabes enda bekymmer tycks dock vara hur han skall säkra sin presidentmakt efter 2008, och han har långsamt militariserat regeringen. En intern militärkupp kallas det.

Den statliga televisionen och tidningarna visar bilder på hur Mugabe samlar 30 000 åhörare på fotbollsstadion för att fira Zimbabwes 26:e självständighetsdag. De nämner dock inte att alla som kom skulle få ett fritt mål mat – kanske det första på tre veckor.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista