Ett års mätningar. Klicka för grafik.

Svag övervikt för vänsterblocket

Regeringen och samarbetspartierna har återtagit ledningen i opinionen bland väljarna. Det visar den tredje opinionsundersökningen på kort tid. Men ledningen är mycket knapp, fortfarande är det mycket jämnt mellan blocken så här fyra månader före valet.

På fredagen presenterar opinionsinstitutet Temo sin majmätning som visar att det röd-gröna blocket nu har 48,6 procent av väljarnas sympatier och det borgerliga blocket har 47,8.

De rödgröna leder med en knapp procentenhet alltså. Även Ruab och Demoskop har nu i maj visat att regeringen, miljöpartiet och vänsterpartiet tillsammans är större än de fyra borgerliga men de visar också på bara runt en procentenhets skillnad mellan blocken.

”Ingen leder”
Henrik Oskarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet menar att det inte går att dra några slutsatser av mätningarna.

– Det är mycket nyheter nu om vem som leder och vem som ligger under men antagligen är det så att ingen leder. Det är så jämnt i mätningarna och skattningarna ligger så nära 50 procent så det är väldigt stora felmarginaler kring de här siffrorna. Jag skulle säga att ingen leder. Det är dött lopp, säger statsvetaren Henrik Oskarsson.

Högt valdeltagande kan väntas
Ser man bakåt en månad var det de borgerliga partierna som ledde i opinionen. Att det står och väger och att det är så jämt kan ändå säga något om valet i september, säger Henrik Oskarsson.

– Det säger att det blir en hård kamp om väljarna. När det är så här jämnt brukar det mobilisera väljarna så vi kan kanske räkna med ett högre valdeltagande än vad vi kanske annars hade kunnat vänta oss, säger Henrik Oskarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista