EU säger ja till fiske på ockuperat vatten

På måndag säger en majoritet av EU:s medlemsstater ja till ett fiskeavtal med Marocko. Avtalet innebär att EU-länders fiskare kan ta upp fisk på vatten utanför Västsahara, ett område som är ockuperat av Marocko.

– Vi accepterar inte ett avtal som innebär att Marocko får fiskemöjligheter på ett ockuperat och annekterat område. Vi har gjort en folkrättslig analys och det här är inte förenligt med folkrätten, säger  jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist.

Men det hjälper inte. Sverige har hittills nämligen bara Finland med sig på ett nej. Övriga EU-länder delar inte Sveriges åsikt om att det inte går ihop att i FN arbeta mot ockupationen och samtidigt upprätta avtal om fiske på ockuperat vatten.

Politisk deklaration
Den svenska protesten mot avtalet blir en politisk deklaration.

– Vi tänker lägga en deklaration där vi klargör hur vi ser på folkrätten, säger Ann-Kristin Nykvist.

Vad har medborgarna i Västsahara för glädje av den här deklarationen?

– De har stor glädje av den, för det är en tydlig markering att Sverige inte accepterar ockupationen  och annekteringen av området, säger hon.

Sverige har chans att få med sig några länder till på deklarationen. Det handlar om Belgien, Holland och Irland som tänker rösta ja till avtalet men ändå kan tänka sig att ställa upp på den svenska deklarationen.

Spanska och portugisiska båtar
Avtalet innebär att Marocko får uppåt en och en halv miljard svenska kronor för att huvudsakligen spanska och portugisiska båtar ska kunna fiska i vatten utanför Västsahara.

För svenska fiskare har avtalet ingen betydelse enligt jordbruksminister Ann- Kristin Nykvist.

– Avtalet är konstruerat så att det kommer att vara angivet vilka länder som kommer att ha fiskerätterna, och Sverige är inte med på den listan, säger hon.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista