Ny krisberedskapsmyndighet på måndag

Den 1 juli får Sverige en ny myndighet: Krisberedskapsmyndigheten. Den ska se till att beredskapen vid svåra kriser i landet förbättras. Det nya är att kommunerna och Länsstyrelserna får ett ökat inflytande vid kriser som vid översvämningar. (Ekot)
Folk vadade i vatten, förtöjde båtar vid kökstrappan och vallar både byggdes och raserades när Finjasjön utanför Hässleholm svämmade över i början av året. För att sådana här krissituationer ska hanteras på allra bäst sätt inrättas nu en ny myndighet som ska hjälpa kommuner att agera kraftfullt vid kriser. Med kris menas översvämningar, it-kollapser, bruten elförsörjning och epidemier. Ann-Louise Eksborg är blivande generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten: – Kriskommunikation är en viktig funktion, dels med allmänhet och media när man väl har en kris, men också med sin egen organisation. Även om man är duktig på att hantera de konkreta frågorna så brister då ofta på kommunikationssidan, säger hon. Beredskapen ska bli bättre Det är inte så att det idag inte finns beredskap men den kan bli bättre och framförallt ska den nu samordnas och finnas under en myndighet. Därför läggs Överstyrelsen för civil beredskap ner och Styrelsen för psykologiskt försvar bantas. Ska bistå kommunerna Myndigheten kommer inte att ha någon operativ verksamhet utan ska bistå kommuner med utbildning av områdenas egna säkerhetsbehov. Länsstyrelser skyldighet att ringa in risker Länsstyrelserna får en skyldighet att ta reda på vad det finns för risker, till exempel om det finns kemiska industrier, kärnkraftverk eller risk för översvämningar i området. Den nya myndigheten planerar för ett nära samarbete med näringslivet. – Vi kan inte bygga upp ett säkert samhälle om vi inte får näringslivet med oss. Där har vi ett uppdrag att åstadkomma ett samarbete mellan näringslivet och myndigheterna, säger Ann-Louise Ekborg, blivande generaldirektör för Krisberedskapsmyndigheten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista