Kraftsamling i Danmark inför ordförandeskapet

Efter månader av förberedelser är det nu efter helgen dags att ta över ordförandeskapet i EU efter Spanien. Och polis, EU-motståndare och andra är väl förberedda.
Många i Danmark har sett fram mot landets sjätte period som ordförandeland i EU. Köpenhamns nya lyxhotell som haft det svårt efter den 11 september hoppas kunna fylla fler av sina dyra rum. Majoritet tror på ordförandeskapet En opinionsundersökning visar att 70 procent av danskarna tycker att ordförandeskapet är viktigt för anseendet i utlandet och stödet för unionen är rekordstort. EU-motståndarna tänker utnyttja perioden till en rad fredliga aktioner. Och den danska polisen har förberett sig minutiöst på de bråk som kan uppstå kring höstens toppmöten. Särskilt mötet i Köpenhamn i december då utvidgningen ska vara klar väntas locka många demonstranter. Dialog räcker inte Erfarenheterna från Göteborg visar att dialog inte räcker, säger Köpenhamns chefpolisinspektör Kai Vittrup som är ansvarig för insatserna under ordförandeskapet: – Dialogen är bra men vi måste ha beredskap för alla eventualiteter, säger han. Tillfälliga celler i ståltråd Beredskap finns, lovar polisen. Poliser från hela Danmark kallas in till de största mötena, man har fått ny utrustning och för att kunna hysa gripna utnyttjas en rad provisoriska lösningar. Bland annat byggs tillfälliga celler i ståltråd i parkeringsdäck undernågra av Köpenhamns polisstationer - hundburar, har de kallats i danska tidningar. Gränskontrollen kommer också att förstärkas för att hindra utländska bråkmakare från att komma in i Danmark. Fredliga demonstrationer ska få hållas Det viktigaste är att möten och fredliga demonstrationer hålls som de ska utan problem, säger Kai Vittrup: – De måste kunna hållas utan att de blir infiltrerade av andra, väldsamma organisationer, säger han. Kraftsamling från motståndarna Men också EU-motståndarna har kraftsamlat. 150 breda jord- och betongarbetare i speciella västar ska följa med vid de stora demonstrationerna och försöka lugna ned upphetsade aktivister. 43 olika organisationer – från Rädda barnen och världsnaturfonden till Attac och ungdomliga vänstergrupper – har enats i ett brett nätverk som ska se till att stora aktioner kan genomföras utan våld. Nätverkets informationschef Jacob Andersen tror också att stämningarna förändrats bland de autonoma som särskilt pekats ut som bråkmakare, att man där förstått att man gått i en fälla och att våldet gör att ingen lyssnar på dem. Det får i alla fall inte bara bli bistert allvar på gatorna under det danska ordförandeskapet, säger chefpolisinspektör Kai Vittrup. Lite livsglädje behövs också. – Självklart är det allvarligt att demonstrera för eller emot men det är ju kul om de sker på ett lite festligt sätt, säger han.
Hans Zillén, Ekot i Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".