Pedro Almodóvar tävar med en film om kvinnovåld.

Politisk film på frammarsch i Cannes

På den årliga filmfestivalen i Cannes gör filmerna med politiska budskap sin retur. Många av de 20 filmer som tävlar handlar om rådande konflikter, miljöförstöring och ojämlika villkor.

Marknadschefen för hamburgerkedjan ”Mickey’s” besöker slakteriet i Colorado. Stämmer miljögruppens tester att köttet i kedjans storsäljare ”The Big One” innehåller bakterier och avföring? 

Filmen Fast food nation, Snabbmatslandet, baserar sig på boken och är ett starkt ställningstagande mot cynisk profithunger och utnyttjandet av skyddslösa billiga mexikanska arbetare.

Burgare lockar inte
Idag är det opatriotiskt att inte bryta mot Patriotic Act är nyckelmeningen. Och inte är en burgare så lockande efteråt.   

Fast food nation är en av 20 filmer som tävlar om Guldpalmen här i Cannes. Många är just tydliga budbärare av kritik mot rådande konflikter, miljöförstöring och ojämlika villkor.

Spanjoren Almodóvars feministiska tävlingsbidrag ”Volver” inleds med kvinnovåld. Det är en fråga som de senaste åren varit stor politiskt i Spanien och som premiärminister Zapatero tog itu med genast, när han tillträdde för två år sedan.

Växthuseffektens framfart
Växthuseffektens förödande framfart är temat i ”An inconvenient truth” - ”En obekväm sanning” av Davis Guggenheim.

Filmen ”Kajmanen” av italienaren Nanni Moretti är en svidande vidräkning med Berlusconis politik och populism och har rört om kraftigt i Italien.

Form och teman går upp och ner över åren, men nu tycks politisk film på väg in i en högkonjunktur.

Alice Petrén, Cannes
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".