Många misslyckas.

Allt fler misslyckas med uppkörningen

Nära hälften av dem som försöker ta körkort med behörighet B misslyckas med uppkörningen eller teoriprovet. Resultaten på proven har försämrats kraftigt de senaste åren, visar statistik från Vägverket.

– Jag har väl märkt år för år att det blir sämre och sämre, säger Rikard Moberg, trafikinspektör hos Vägverket i Farsta i södra Stockholm.

Vad är det de är dåliga på?

– Jag kan inte sätta fingret på något speciellt. Men man märker att nivån har sjunkit på det stora hela.

I väntrummet hos Vägverket i Farsta sitter nervösa körkortselever och hoppas på att klara uppkörningen. Men enligt statistiken kommer nära hälften av dem att bli besvikna.

Förra året fick 42 procent av dem som körde upp underkänt. Andelen underkända har ökat de senaste fem åren. Samma sak gäller teoriprovet. Allt fler misslyckas.

Undersökningar från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, visar att de försämrade resultaten framför allt beror på att körkortseleverna övningskör betydligt mindre idag än tidigare.

– Den stora skillnaden känner jag är att man kommer mer oförberedd till provet nu än man gjorde tidigare.

På vilket sätt oförberedd?

– Man vet inte riktigt vilka krav det är vi ställer på Vägverket, vilka kunskaper man ska ha, säger Rikard Moberg.

Väntrummet på förarenhetens kontor i Farsta är nu tomt, efter att en av dagens uppkörningar klarats av. Katrin Lindén dröjer sig kvar utanför, det här var hennes tredje uppkörning, och den här gången gick det bra.

– Jag blir så fruktansvärt nervös varenda gång. De första två gångerna var det som om jag knappt såg utanför bilen. Men jag såg lite bättre den här gången, så det gick bättre, säger Katrin Lindén.

Vad är det du har misslyckats med tidigare?

– Dels, i och med att jag får tunnelseende å det grövsta, har jag inte sett skyltar och inte riktigt planerat min körning och så.

När ska du köra ensam för första gången?

– Jag vet inte. Inte den här veckan. Jag får nog vänta tills jag får det riktiga körkortet. Jag ska bort nu, i fem dagar, så jag kommer inte att kunna köra i alla fall, men sedan så!

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Godkända prov för B-körkort

Körprov
(År/andel godkända)

  • 2001 64%
  • 2002 62%
  • 2003 60%
  • 2004 59%
  • 2005 58%

Kunskapsprov
(År/andel godkända)

  • 2001 68%
  • 2002 66%
  • 2003 60%
  • 2004 54%
  • 2005 50%

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista