Säljer sitt livsverk.

Bert Karlsson säljer sitt skivbolag

Skivbolagsdirektören Bert Karlsson säljer sitt skivbolag Mariann Grammofon. Det innebär att artister som Vikingarna och Carola nu kommer att hamna i utländsk ägo.

Genom storaffären kommer bland annat Carolas låt Främling att komma att tillhöra något av de stora multinationella skivbolagen. Vilket skivbolag det blir spekuleras det än så länge bara om.

Bert Karlsson, som ju har ett förflutet som politiker i Ny Demokrati, menar att det är den sittande regeringens fel.

”Går inte längre”
Med nedladdning och piratkopiering går det helt enkelt inte att driva ett svenskt skivbolag, säger han.

– Vi har inte resurserna att klara oss emot det här hur länge som helst. Vi har klarat oss länge ändå och gått ganska bra men vi ser att framtiden tyvärr är bister, därför behöver vi ett stort bolag i botten, säger Bert Karlsson.

Enligt Bert Karlsson är hårdare tag mot nedladdning det enda sättet att komma tillrätta med problemen.

Musikundret en bluff
Det svenska musikundret som så ofta förts fram som ett framgångsrikt exempel på en exportindustri är en bluff, säger Bert Karlsson.

Enligt honom kommer svenska artister på sikt att drabbas av bristen på svenska skivbolag.

– Vill politikerna ha att allt ska vara utländskt i Sverige så är vi ju på rätt väg. Tyvärr kommer det att drabba artisterna och musiklivet i Sverige på sikt, säger Bert Karlsson.

Hur då?

– Färre och färre kommer att få chansen, säger ha.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista