Beslagtagen sprit fyller Tullverkets lager

Tullverket har lagringsproblem. Hundratusentals liter beslagtagen alkohol fyller lagerlokalerna till bristningsgränsen. Det är alkohol som svenskar köpt från utlandet via internet och som beslagtagits av Tullverket.

– Ja, för närvarande har vi väldigt mycket alkohol av olika slag, både vin, sprit och starköl, säger Tony Magnusson, operativ chef på Tullverkets brottsbekämpning. 

Bara den senaste månaden har tullen gjort flera stora beslag av alkohol som beställts via internet. 

Tusentals liter
I Sundsvall beslagtogs nyligen 17 000 liter och i Jönköping 50 000 liter alkohol. 

Men reglerna för om det är olagligt eller inte att köpa alkohol via internet är fortfarande inte helt klara.

Både Tullverket och rättsväsendet väntar på ett beslut från EU som ska klargöra om det ska vara tillåtet eller inte. Beslutet väntas komma inom några månader och fram till dess kommer spriten att ligga kvar i tullens lager. 

Beslag överklagade
Nätalkoholföretagen skriver ofta på sina hemsidor att det är fullt lagligt att beställa alkohol via nätet och flera hundra av de tusentals personer som nu fått sin sprit beslagtagen har överklagat beslagen, men ingen har ännu fått tillbaka sin sprit.  

Många har även JO-anmält tullen för att utredningarna tar så lång tid.

Men trots tullens stora beslag är det fortfarande mycket alkohol som kommer in i Sverige.

– Vi har full försäljning igen. Vi har hittat alternativa distributörer, vår försäljning låg nere under några veckor när det var som mest, men nu går det fortfarande likadant, säger Jonas Qvarnström som representerar en av Sveriges största nätalkoholförsäljare.   

Undgår ni tullen då? 

– Ja, hittills gör vi det. Vi har ju nu sedan tio dagar tillbaka går det in en långtradare full var tredje dag, säger Jonas Qvarnström på Wine online.  

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista