Lars Ohly.

Flyktingfrågor och EU på Ohlys kravlista

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kräver att en regering där vänsterpartiet är med ska slå fast att större förändringar inom EU ska avgöras genom folkomröstning.

Det är enda möjligheten om vänsterpartiet ska sitta i regeringen.

– Att vi kommer överens om att folkomröstningar ska avgöra större förändringar av EU:s grundlag eller fördrag, och att vi ska respektera och följa folkomröstningarnas beslut, det är ett ganska enkelt åtagande. Det innebär till exempel, i den fråga som är mest aktuell, att den nya konstitutionen inte ska beslutas av Sveriges riksdag, utan underställas en folkomröstning som partierna förbinder sig att följa, säger Lars Ohly.

Det är nödvändigt för att ni ska bilda gemensam regering?

– Den ser jag väldigt svår att lösa på annat sätt. Jag kan inte tänka mig att vi hittar någon annan lösning.

Lars Ohly vill sitta i regering med socialdemokraterna om det blir en vänsterseger i valet om fyra månader. Men han kräver samtidigt att politiken ska ändras på flera punkter. EU-konstitutionen är en sån fråga som sannolikt kommer upp nästa mandatperiod.

Ohly kräver också en mer öppen flyktingpolitik så att fler får asyl i Sverige.

– Fortfarande är flykting- och asylpolitiken genomsyrad av en restriktiv hållning som socialdemokraterna och moderaterna har utformat.

Krävs det några speciella skriftliga åtaganden med just det här innehållet?

– Det bör ingå i en regeringsförklaring, menar jag, att man är tydlig med en ändrad politik på flykting- och asylområdet, säger Lars Ohly.

Han vill alltså ha in tydliga förändringar i eventuell gemensam regeringsförklaring. I den måste en koalitionsregering också ta tydligt avstånd från USA:s politik i Irak och Afghanistan, menar han.

Vänsterpartiets åsikt att de svenska soldaterna i Afghanistan ska dras tillbaka, kommer inte att vara något ultimatum i eventuella regeringsförhandlingar, även om partiet förstås kommer driva kravet.

Tydlig hållning mot Israel
En ny regering måste också skärpa tonen mot Israel och exempelvis inte lägga ner rösten i FN när Israels, som Ohly ser det, övervåld i de palestinska områdena fördöms.

– Så kan inte en utrikespolitik formuleras som vänsterpartiet ska stå bakom. Det måste vara mycket tydligare med våra ställningstaganden, säger Lars Ohly.

Ohly vill också ändra rättspolitiken. Kriminalvårdens fokus måste bytas från straff till vård, menar han.

Mildrat buggningsförslag
Ett annat exempel är regeringens förslag om buggning, som kommer att avgöras om ett år. Västerpartiet kan knappast med hedern i behålla sitta i en regering som står bakom det förslaget.

– Jag har svårt att se att vi skulle kunna ställa oss bakom det utan någon förändring, därför att som det ligger nu är det ett ganska långtgående förslag som innebär ingrepp i människors vardag.

Absolut ultimatum ställer Ohly i förhållande till miljöpartiet. Lagarna om undantag i turordningsreglerna för småföretag och om fri etableringsrätt i förskolan måste bort om det ska bildas en trepartiregering.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista