Fångar gick till attack.

Guantánamofångar försökte göra uppror

Intagna på det amerikanska lägret för misstänkta terrorister i Guantánamo på Kuba har gått till angrepp mot sina fångvaktare.

– De intagna hoppade på vakterna och chefen för insatsstyrkan bedömde att liv var i fara. Uppriktigt sagt höll vi på att förlora, så vi sköt med gummikulor.

Så beskriver en talesman för Guantánamolägret på Kuba för tv-bolaget Fox vad han betecknar som den allvarligaste incidenten under de fyra och ett halvt år som lägret funnits.

Fingerat självmord
Militärpoliserna gick in i ett gemensamhetsutrymme där en fånge höll på att binda lakan till en snara för att hänga sig. När vakterna försökte hindra detta angreps de av andra fångar, bland annat med blad från en takfläkt.

Sex fångar skadades lindrigt, men lugnet är återställt på Guantánamo meddelar fängelsechefen konteramiral Harry Harris.

Många av de intagna blir alltmer desperata. De som hungerstrejkar tvångsmatats med näringslösning och binds fast i särskilda stolar under längre tid för att inte kunna kräkas upp maginnehållet.

FN kräver att lägret stängs
Upploppsförsöket på Guantánamobasen kommer samtidigt som FN:s kommitté mot tortyr ansluter sig till dem som kräver att fånglägret ska stängas.

President George Bush har sagt att han vill avveckla lägret på sikt men att han vill avvakta högsta domstolens prövning om de intagnas fall ska prövas av särskilda militärtribunaler eller i vanliga domstolar.

– Vi vill gärna se att Guantánamolägret stängs men just nu finns det farliga människor där, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesman Sean McCormack.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista