USA laddar kring Persiska viken

Samtidigt som EU inlett nya förhandlingsförsök för att lösa Irankrisen tycks USA ha inlett en militär uppladdning kring Persiska viken samt kring viktiga sjöfartsleder i Asien.

Som av en tillfällighet framträder nu två höga amerikanska militärer i media och berättar om hur USA inlett planer på att förstärka området kring Persiska viken och kring viktiga transportfarleder i Asien.

Chefen för samordningen av USA:s vapenförsäljning vid försvarshögkvarteret Pentagon, generalen Jeffrey Kohler, avslöjade i en intervju för nyhetsbyrån Reuters att USA:s vapenförsäljning kommer att stiga kraftigt i år till länderna kring Persiska viken, till länder som känner sig hotade av Iran, enligt generalen.

Mer vapen i området
Det handlar bland annat om Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten enligt Kohler. Enligt honom kommer vapenaffärerna att öka med 30 procent jämfört med förra året och uppgå till cirka 80 miljarder svenska kronor.

Denna vapenförsäljning går till en mycket orolig, explosiv region, som ny ska få ytterligare nya, moderna vapen.

De arabiska länder som anses vara USA-vänliga tillhör redan idag de länder som satsar mest på nya vapen och vapensystem i världen räknat per capita.

Samtidigt som den nya amerikanska vapenexporten redovisas uttalade sig den amerikanske amiralen Gary Roughead under ett besök i Malaysia och förklarade att USA kommer att utöka sina sjöstridskrafter med fler ubåtar och hangarfartyg från Persiska viken till området kring det känsliga Malackasundet, som ligger mellan Indonesien och Malaysia.

Viktigt sund
Roughead, som är högsta chef för USA:s Stilla havsflotta, sade att den ekonomiska utvecklingen i den här regionen är beroende av utökad säkerhet.

50 000 fartyg passerar denna farled årligen. Cirka 80 procent av Japans, Sydkoreas och Kinas oljeimport kommer den här vägen.

Från Kina har det inte kommit några kommentarer än, men Kina, som motsätter sig amerikanska militära angrepp mot Iran, har också utökat sina sjöstridskrafter under senare år, för att kunna säkra sina transporter av olika råvaror till den växande kinesiska markanden.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista