Lars Danielsson.

Danielssons time out får stöd i partiet

Beskedet att Lars Danielsson tar time out från sin tjänst som regeringens högste statssekreterare välkomnas av flera socialdemokrater.

Frågan om vad Lars Danielsson gjorde på annandag jul 2004 har totalt blockerat politiken, säger bland andra Ninel Jansson, socialdemokrat och före detta ordförande för Handelsanställdas förbund.

– Allting har bara kretsat kring vad han gjorde och inte gjorde. Man får inte ut några politiska frågor och får någon debatt och diskussion om det.

Tycker du att ni har fått klarhet i vad som hände?

– Nej, men han skrev ju någon artikel i Svenskan att han var hemma med sin familj, och då var det väl så. Det utgår jag ifrån.

Historien kring statsministerns statssekreterare Lars Danielsson och vad han egentligen gjorde den 26 december 2004, efter flodvågskatastrofens första timmar, har tagit en dramatisk vändning under de senaste dagarna.

Handels ordförande Ninel Jansson refererade till Svenska Dagbladet, där Lars Danielsson i en debattartikel på fredagen upprepade sin version av vad som hände den där dagen, och kommenterade att ryktena om en romans med hans medarbetare ingick i en kampanj att skriva ”förvanskningar och osanna rykten”. Rykten som gick ut på att han i själva verket tillbringat annandagen hos sin älskarinna.

Detta efter att hans medarbetare Helen Eduards i bland annat Ekot dementerat romansryktena.

Håller sig undan
Efter beskedet om time out och att statsekreterare Jan Larsson går in som vikarie håller sig Lars Danielsson undan. Beslutet att håll sig undan förstår Göran Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg.

– Jag tycker inte att det är konstigt, därför att det är ett stort och viktigt jobb, och det jobbet kan inte han sköta när allting rör sig om allt annat än hans arbete, säger Göran Johansson.

Partistyrelseledamoten och den socialdemokratiske riksdagsmannen KG Abrahamsson krävde tidigare i veckan korten på bordet av Lars Danielsson och KG Abrahamsson välkomnar nu beskedet om timeout:

– Jag tror att det är bra för Lars Danielsson. Det måste bli ett slut på de här skriverierna och att han hela tiden ska antastas. Han har ju sagt ifrån om hur han anser att det är, och då får vi faktiskt lita på att det är så, säger KG Abrahamsson.

Du tror att han kan komma tillbaka?

– Absolut.

Men Göran Johansson är inte lika tvärsäker på Lars Danielssons möjligheter att komma tillbaka.

– Inte alldeles lätt i alla fall, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista