Skolstarten reformeras.

Regeringen misstänks förhala skolreform

Flera skolpolitiker i kommunerna är oroliga över att regeringen avsiktligt ska försena arbetet med den flexibla skolstarten. Riksdagen har beslutat att barn ska få börja skolan även på vårterminen, men socialdemokraterna röstade emot det förslaget.

Det var de borgerliga partierna och miljöpartiet som röstade igenom den flexibla skolstarten. Kommunerna väntar nu på att regeringen ska ordna med de formella regeländringar som behövs för att de ska få införa den flexibla skolstarten. Men flera socialdemokratiska skolpolitiker ute i landet är nu rädda att regeringen avsiktligt försenar handläggningen.

– Kommer de att förhala det eller inte? det är frågan. Jag vill ju inte måla fan på väggen, men det är inte säkert att de har så bråttom, säger Jan-Olof Andersson, vice ordförande i barn och utbildningsnämnden och socialdemokrat i Partille.

Anpassning till eleverna
Grundtanken med flexibel skolgång är att eleverna börjar skolan när de är mogna för det, och lär sig i en takt som passar dem själva.

Skolorna i Partille har börjat införa modellen och politikerna har bett regeringen att få börja med flexibel skolstart.

– Vi har hållit på i flera år och kämpat. Tålamodet börjar tryta, minst sagt, säger Jan-Olof Andersson.

På riksnivå är socialdemokraterna emot flexibel skolstart och röstade nej vid omröstningen i riksdagen. Men miljöpartiet och de borgerliga vann och beslutet innebar en beställning till regeringen att verkställa den flexibla skolstarten.

Inga datum i beställningen
Vad regeringen ska göra, och när, är inte bestämt, enligt utbildningsdepartementets besked till Ekot. Men Lars-Erik Lindh, socialdemokratisk vice ordförande i skolnämnden i Skövde hoppas att regeringen skyndar sig.

– Jag tycker att man bör raska på den här frågan. Låser man upp det här för länge kommer vi inte fram i vårt individtänk, säger Lars-Erik Lindh.

Minst tio kommuner tänker nu ansöka om att få börja med flexibel skolstart som försöksverksamhet, bland andra Sollentuna, som redan tillämpar systemet.

Där är en del förskoleklasselever med på ettornas lektioner ibland, men de skrivs inte in förrän till hösten, för att följa lagen.

”Bara vinnare”
En flexibel skolgång där undervisningen anpassas till eleverna som individer och en del får läsa fort, andra långsammare, är ett system utan förlorare, säger Lars-Inge Stomberg, moderat i Partille.

– Det innebär att elever som har det lätt för sig ska få möjlighet att flyga högt eller flyga fort, medan elever som har det tungt ska få den hjälp de behöver. Är vi krassa är det så idag att det är medeleleven som får nyttan utan skolan, säger Lars-Inge Stomberg.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".