Större vinranson vid resa utanför EU

Svenskar och alla andra EU-medborgare får i framtiden köpa betydligt mer vin skattefritt jämfört med idag. Skattefriheten gäller dem som besökt ett land utanför EU.

Att det kan bli höjd skattefri ranson för vininköp beror på ett förslag från EU-kommissionen. Kommissionen vill ändra något som kallas resandedirektivet och det innebär höjd skattefri ranson av vininköp. Avsikten med förändringarna är modernisering och anpassning till EU:s utvidgning.

Moderniseringen innebär att den som rest till ett land utanför EU får köpa fyra liter vin skattefritt. Idag är bara två liter tillåtet. Begreppet skattefritt innebär att köparen varken betalar moms, punktskatt eller tull.

Starksprit eller vin
Idag kan den som reser utanför EU välja mellan att köpa antingen en liter starksprit eller två liter starkvin. I framtiden blir det tillåtet att ha med sig både starkvin och starksprit.

För öl finns idag ingen begränsning. Här vill EU sätta stopp vid sexton liter öl per resande. Begränsningen beror på att många av länderna utanför EU:s gränser har öl som är extremt billigt jämfört med många EU-länder.

När det gäller tobak kan EU-länderna själva bestämma om de vill sänka den gräns som idag finns för hur mycket en resande får ta med sig. Dagens gräns är 200 cigaretter per resande.

Inga svenska invändningar
Den svenska regeringen har hittills trots sin restriktiva hållning till billiga alkoholinköp inte haft några invändningar. Regeringen har hittills heller inte fått några invändningar mot EU-kommissionens förslag.

Tullverket har yttrat sig och tycker förändringarna är bra, förmodligen beroende på att tullen anser att det finns viktigare saker att göra än att räkna antalet flaskor hos dem som kommer hem efter en resa utanför EU:s gränser.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista