Nuri al-Maliki.

Iraks regering godkänd trots luckor

Mer än fem månader efter det irakiska parlamentsvalet i december förra året har landet äntligen fått en permanent regering. Men den är ännu inte komplett.

Han nådde inte ända fram, den nye irakiske premiärministern Nuri al-Maliki. Landets ledande folkgrupper, shiiter, sunniter och kurder kunde inte enas om vem som skall vara försvars- och vem skall vara inrikesminister innan tidsfristen för regeringsbildningen hotade att rinna ut.

Därför tar al-Maliki tills vidare själv hand om inrikesministeriet och en av de vice premiärministrarna får ta hand om försvarsfrågorna så länge.

Godkände regeringen
Men på söndagen godkände det irakiska parlamentet i alla fall den nya regeringen och för första gången efter diktatorn Saddam Husseins fall för över tre år sedan har landet en permanent regering.

Åtminstone ett namn i den nya ministären är kontroversiellt. Det gäller den tidigare, av i synnerhet sunnimuslimerna, avskydde inrikesministern Baqir Solagh som nu blir finansminister. Under sin tid i inrikesministeriet anklagades han för att stå bakom shiamuslimska mordpatruller som har tagit livet hundratals sunniter.

Men inte minst USA hoppas att den nya samlingsregeringen äntligen skall få stopp på dödandet i Irak, även om många pessimister tror att den kommer att få svårt att hejda våldet.

Bombdåd och tortyr
Bara under söndagen dödades minst 26 människor i Irak. 19 av dem miste livet och när en bomb exploderade i morse bland en grupp människor som var tidigt uppe för att söka arbete i den fattiga Sadrstaden i Baghdad.

Utöver alla som har dödats rapporterar den irakiska polisen att man har hittat 15 kroppar som först torterats och sen skjutits.

Christer Fridén, Sharm el-Sheikh
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista