Sverigedemokrater inledde valkampanj

På söndagen hade Sverigedemokraterna valupptakt i Stockholm. Sverigedemokraterna blev i valet 2002 störst bland de partier som inte kom in i riksdagen, och känner sig orättvist behandlade av bland annat media.

Partiet fick 2002 1,4 procent, alltså en bra bit under riksdagsspärren på fyra procent. Sverigedemokraterna som bland annat går till val på att stoppa det som de kallar ”massinvandringen”.

Mötet inleddes med en kortfilm om muslimska extremister där en reporter från den konservativa nyhetskanalen Fox news berättar att svenska myndigheter har händerna fulla med muslimer.

Filmen fortsätter med dramatisk musik och bilder från terrordåd av islamistiska extremister i andra delar av världen.

Femtiotal på plats
I Alviks medborgarhus har ett femtiotal personer kommit för att lyssna. Salen är långtifrån fullsatt. Valupptaktsmötet har också lockat journalister från radio, tv och de stora dagstidningarna.

Sverigedemokraterna själva anser sig orättvist behandlade av myndigheter och media. De har länge utestängts och inte tillåtits hyra lokaler och inte ingått i nyhetsbevakningen eftersom de ansetts främlingsfientliga.

En punkt i valmanifestet är också ”stoppa massinvandringen”.

– Hur ska alla de här människorna kunna integreras i det svenska samhället när det inte finns några jobb? Hur ska de kunna integreras när de bosätter sig eller hamnar i redan invandrartäta förorter kring våra storstäder, där det redan finns problem med utanförskap, segregation, gängvåld och brottslighet? frågar partiledaren Jimmie Åkesson under mötet.

I sitt mobiliseringstal inför valrörelsen lägger han tyngdpunkten vid sdet han kallar Sveriges misslyckade invandringspolitik och han är emot mångkultur.

Brottslighet och trygghet
Den andra punkten som han lyfter fram är problemen med den grova brottsligheten. Han tycker inte att Sverige inte längre är ett tryggt land att leva i.

Sverigedemokraterna fick i förra valet 76 000 röster. Riksdagens minsta parti miljöpartiet fick 246 000 röster, så det är en lång bit kvar till riksdagen.

Mötet bevakades utanför av 25 utplacerade poliser. Innan mötet försökte aktivister ta sig in och störa men stoppades av polisen, något som ofta händer när Sverigedemokrater träffas.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".