Sargat New Orleans väljer borgmästare

Medborgarna i New Orleans, staden som ödelades av orkanen Katrina i höstas, väljer på söndagen ny borgmästare. Knappt hälften av invånarna har flyttat tillbaka. Gatorna är fyllda av bråte, skyddsvallarna ännu inte klara och om två veckor börjar den nya orkansäsongen.

– Ta en titt. New Orleans borde inte vara en begravningsplats för övergivna bilar. Det säger mycket om vår stad. Bråten har varit runt oss i åtta månader. Det är demoraliserande. När jag blir er borgmästare ska jag se till att stan kommer igång igen, säger

Mitch Landrieu, utmanare i söndagens borgmästarval

Han lovar också att det nya New Orleans inte ska präglas av fattigdom och kriminalitet.

Nagin vill fortsätta
Den sittande borgmästaren varnar för att byta ledning mitt under stans värsta kris.

– Den här stan har inte råd att någon ny att komma in och försöka lära sig allt vad som är på gång, sa Ray Nagin i ett av sina sista valmöten tillsammans med en grupp afro-amerikanska präster.

Båda kandidaterna tillhör det demokratiska partiet och har ett likartat program, så valet är i mycket en förtroendeomröstning för den sittande borgmästaren.

Trots många ogenomtänkta yttranden har han stöd av många för sin folkliga stil.

Känd familj
Utmanaren Mitch Landrieu tillhör en av Louisianas mest kända politikerfamiljer. Hans pappa var New Orleans senaste vite borgmästare på 1970-talet och hans syster är känd Washingtonpolitiker.

Men en del är oroliga att Landrieu kommer att anknyta till den gamla korrupta politiken från den amerikanska södern.

Vem som än blir borgmästare har enorma problem framför sig. Det är bara tolv dagar till den nya orkansäsongen börjar och stan kan läggas under vatten igen om inte de provisoriska fördämningarna inte håller.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista