Självmorden ökar på Kuba

Självmord blir allt vanligare på Kuba, långt vanligare än i något annat latinamerikanskt land. Och även i världsskala ligger Kuba i topp vad gäller självmord. Det hävdade Världshälsoorganisationens, WHO, panamerikanska regionavdelning i en rapport nyligen.

De kubanska myndigheterna är oroade. För några år sedan medgav det kubanska hälsoministeriet att självmord utgör den sjunde dödsorsaken i landet. Den höga självmordsfrekvensen passar inte in i den officiella bilden av Kuba som världens bästa land.

Men de nya siffrorna från Världshälsoorganisationen tyder på att situationen nu kan vara ännu värre. I och för sig begås betydligt fler självmord i till exempel de baltiska staterna och i Ryssland.

Men i jämförelse med övriga Latinamerika ligger Kuba, med sina drygt 20 självmord per 100 000 innevånare i topp, långt före närmaste land, Uruguay.

Självmorden ökar
Men det allvarligaste i myndigheternas ögon är att självmorden ökar, trots många olika försök till motåtgärder.

Även om motiven för självmord är djupt personliga, så tyder mycket på att det finns en gemensam grund som har att göra med den allmänna politiska situationen.

Det är oftast män mellan 25 och 35 år tar livet av sig, det är också i den gruppen som den näst intill totala omöjligheten att kunna påverka sina egna liv drabbar hårdast.

De flesta självmorden sker på landsbygden och det är också där som det sociala stillaståendet känns mest kvävande.

Uppgivenhet
Att resa genom den kubanska landsbygden är verkligen som att resa genom ett tillstånd av ständig väntan.

Här finns en slags uppgiven kollektiv depression som dödar all förmåga att se alternativ.

Statistiken visar också att självmorden ökar drastiskt efter särskilt dramatiska händelser, som efter de perioder då regimen under en

tillåtit folk att fly per båt, flotte eller vilka slags flytetyg som helst – livsfarliga färder över ett hajstinnt hav – men också en slags plötsligt uppflammande bloss av förhoppningar, men som oftast slutar med besvikelser, tragik och söndertrasade familjer.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".