Snabba lösningar kritiseras i Venezuela

I Venezuela har landets stora oljeinkomster finansierat en rad sociala program som gjort livet lättare för de allra fattigaste, omkring 50 procent av befolkningen. Men kritikerna menar att det behövs mycket mer för att få ett slut på fattigdomen.

Janet Marquez är chef för den katolska hjälporganisationen Caritas i Venezuela, och hon menar att landets ”misiones”, president Hugo Chavez sociala hjälpprogram, verkligen har lyckats skapa en upplevelse hos många att man faktiskt är på väg att ta sig ut ur fattigdomen.

Men hon är samtidigt rädd för att den positiva känslan snabbt kan ersättas av frustration.

– Missionerna är snabba insatser för att lösa akuta problem. Vad som nu behövs är mer strukturella förändringar som gör det möjligt att ta nästa steg, säger hon.

Sjukhusen förfaller
Hälsovården är ett exempel, menar Janet Marquez.

– Uppbygget av små läkarstationer i fattiga områden där omkring 20 000 kubanska läkare arbetar har haft enorm betydelse för människor som aldrig tidigare haft tillgång till läkare. Men det rör sig om primärvård. Så snart det blir mer komplicerat måste folk söka sig till sjukhuset. Och där möter de rena helvetet, säger hon.

Det är den stora motsättningen: samtidigt som regeringen satsar miljoner på att bygga upp små läkarstationer i fattiga områden har man låtit de statliga sjukhusen förfalla nästan helt.

Politisk uppmjukning
Janet Marquez menar att regeringen fortfarande använder de sociala hjälpprogrammen som politiska verktyg.

– Det är det som måste ändras, säger hon.

Och hon är faktiskt ganska optimistisk om att det kan ske.

– Den enorma polarisering som rådde i Venezuela för bara ett år sen har mjukats upp. Det första man frågar är inte längre om någon är chavista eller anti-chavista, utan vad man kan göra gemensamt, säger Janet Marquez.

Lars Palmgren, Caracas
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista