Nagin vann i New Orleans.

Nagin fick nytt förtroende i New Orleans

I New Orleans, staden som till 80 procent lades under vatten efter orkanen Katrina, har det varit borgmästarval. När röstsammanräkningen var klar visade det sig att den kontroversielle borgmästaren Ray Nagin sitter kvar.

– Gandhi sa det bäst: Först ignorerar de dig, sen skrattar de åt dig, sen slåss de mot dig och sen vinner, sa New Orleans borgmästare Ray Nagin efter segern.

Beskedet att han får sitta kvar i fyra år till var överraskande. Nagin har fått mycket kritik, dels för misstag i samband med evakueringen av New Orleans då 1 500 människor dog.

Han har också kritiserats för uttalanden som att orkanen Katrina vi själva verket var Guds straff för USA:s krig i Irak och att New Orleans ska bli en ”chokladstad”, det vill säga att den svarta befolkningen ska komma i majoritet igen.

Men Ray Nagin med sin oberäknelighet och bisarra humor har också fått något av rockstjärnestatus. Trots att motståndarna hade mångdubbelt mer i kampanjkassorna så vann han. I sitt segertal riktade han sig till president Bush.

– Du och jag är nog de mest förtalade politikerna i landet. Men jag vill tacka dig, president Bush. Vi har nu tre miljarder dollar att bygga skyddsvallar för, åtta miljarder dollar till stöd och tio miljarder dollar för nya bostäder.

– Du har hållit dina löften och nu ska vi tillsammans bygga ett bättre New Orleans och alla de hundratusentals som fortfarande är evakuerade är välkomna hem, sa New Orleans borgmästare Ray Nagin.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista