Finland satsade på något eget istället för att försöka passa in.

Inget vanligt "hömpö, hömpö"

Finland vann Eurovision song contest med monsterrockgruppen Lordis Hard rock hallelujah. Melodifestivalsegern är på flera vis epokgörande för Finland. Något som märktes inte minst bland segerrusiga helgfirare i Helsingfors i natt.

Finland vann, sjöng glada firande Helsingforsbor under natten. En annan röst i Helsingfors menade att Lordis Hard rock hallelujah var en äkta låt och inget sånt där vanligt ”hömpö, hömpö” som brukar höras i melodifestivalerna.

Segern för metalgruppen Lordi från Rovaniemi i Lappland var historisk.  En sjätteplats 1976 var tidigare den bästa placeringen någonsin för Finland i Melodifestivalens Grand Prix. Både inför omvärlden och inför sig själva har finländarna skämtat om sig själva som hopplösa på mer mainstreampop på den internationella marknaden.

Men Lordi har visat att då lönar det sig att istället stå på sig med något eget, som att våga vara ful i latexkläder när andra är uppsminkat vackra.

Dessutom: finländsk pop har de senaste åren haft också andra framgångar på europeiska hitlistor. Tidningen Helsingin Sanomat konstaterade rent av för någon vecka sedan att gruppen The Rasmus, på hitlistorna också i Sverige, med låten In the Shadow samlat in mer upphovsrättspengar än nationalkompositören Jean Sibelius under snart ett århundrade har gjort med sin violinkonsert och sin andra symfoni, de är två musikalster som hittills varit Finlands mest inkomstbringande. Så säg inte annat; Finland förändras.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista