Mångmiljonbelopp går till regeringens kampanjer

För att nå ut med sina budskap betalar socialdepartemetnet varje år tiotals miljoner kronor till reklambyråer som genomför olika kampanjer på regeringens uppdrag. Så här låter det när departementet vill få människor att ta det lite lugnare med alkoholen.

”Jag ska bli vass och trevlig i kväll, jag ska bli skön och galen i kväll..” Exemplet är musik från Alkoholkommitténs hemsida.

Alkoholkommittén är en del av socialdepartementet och arbetar för en ”bättre alkoholkultur” och för att minska berusningsdrickandet.

54 miljoner
Under 2004 och 2005 har alkoholkommittén betalat åtminstone 54 miljoner kronor i fakturor till reklambyrån TBWA, som iscensatt olika kampanjer.

Det är mer pengar än vad socialdemokratiska partiet uppger att de lägger på årets valrörelse.

Mobilisering mot narkotika, kampanjen Flicka och nu senast kampanjen Ett Sverige för barn, är andra delar av socialdepartementet som kontrakterar reklambyråer för liknande tjänster.

Ministern nöjd
Under 2004 och 2005 har socialdepartementet lagt ned sammanlagt åtminstone 78 miljoner kronor på den här typen av verksamhet. Lägg därtill ytterligare en miljon för opinionsundersökningar.

Socialminister Berit Andnor tycker att det är väl använda pengar.

– Det är naturligtvis så att när man ska göra informations- och opinionsbildande arbete är det väldigt viktigt att man använder de som är professionella på området, därför syftet är naturligtvis att nå ut, att nå så många som möjligt, säger socialminister Berit Andnor.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista