Billigare tandvård för äldre idag

Från och med idag blir det billigare tandvård för personer över 65 år. Det är främst patienter som behöver omfattande tandingrepp som berörs men många som varit i behov av tandvård har inväntat de nya reglerna.
Nu blir tandvården billigare för de äldre men fortfarande kommer tandvården för de över 65 år att kosta mycket pengar. Gäller inte materialet De nya regelerna innebär att patienter högst ska betala 7 700 kronor för det ingrepp som krävs för till exempel implantat eller tandbryggor. Men högkostnadsskyddet gäller inte för materialet som normalt kan kosta omkring 10 000 kronor. Enligt Jan Ivan Swedberg, klinkchef på Sankt Eriks specialisttandklinik i Stockholm, kan en behandling som tidigare kostade upp till 60 000 kronor nu hamna på 10 00020 000 kronor men han tycker inte att reformen gynnar dom som verkligen behöver den. Rotfyllning gills inte Bastandvård som rotfyllning och förebyggande vård ingår inte i högkostnadsskyddet och enligt Jan Ivan Swedberg finns det risk att många nu väljer att rycka ut tänder i onödan. Långa väntetider De som har väntat in reformen får ändå räkna med att vänta länge för att få behandling. Tandläkarförbundet tror att det kommer bli köer till tandläkarna och att tandläkarbristen blir än värre. Och Försäkringskassan i Skåne, som handlägger och fattar beslut om vilka som ska få högkostnadsskydd, fick pengar från regeringen för tre dagar sen och har därför inte haft möjlighet att anställa tillräckligt med personal så handläggningstiden väntas därför bli upp till ett halvår.
Christer Johansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".