Bättre psykvård föreslås för intagna

De intagna på landets fängelser ska ha samma tillgång till specialpsykiatrisk vård och behandling som andra. Det är innebörden i ett förslag om förändring av Hälso- och sjukvårdslagen, som den nationella psykiatrisamordningen kommer med i höst.

Trots att var fjärde intagen har neuropsykiatriska funktionshinder som t ex adhd eller damp, tar sjukvården inte det här ansvaret.

– Vi tycker att det behöver förtydligas att det som står i hälso- och sjukvårdslagen gäller även personer som vistas i kriminalvården, det är ett sätt man kan göra det, säger Ing-Marie Wieselgren, huvudsekreterare för den nationella psykiatrisamordningen.

– Det andra är ju att psykiatrin bygger upp verksamheten, att man utvecklar rättsspsykiatrin, så att den kompetens som finns i slutenvården idag, också kommer människor till del i öppenvård, och att det finns specialteam som kan jobba med de personer som finns i fängelse.

Kriminalvård för anpassning
Idag är det alltså så att låser samhället in dig bakom lås och bom, ja då får du kriminalvård, vård för att kunna anpassa dig tillbaks till samhället, som det heter, när du en dag väl kommer ut.

Men psykiatrisk vård, i form av behandling eller kognitiv terapi, finns i stort sett inte att tillgå innanför murarna idag, trots att personer med neuropsykiatriska funktionshinder som till exempel damp och adhd är oerhört överrepresenterade i våra fängelser jämfört med samhället i övrigt.

Behöver tydliggöras
Enligt hälso- och sjukvårdslagen har alla har samma rätt till vård oavsett var man vistas, så landstingens ansvar även inom kriminalvården behöver alltså tydliggöras, enligt vad Kommittén för nationell psykiatrisk samordning kommer föreslå i sitt slutbetänkande i höst.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista