Mahmud Abbas mötte Tzipi Livni.

Palestinsk-israeliskt möte ger nytt hopp

På söndagen träffade den palestinske presidenten Mahmud Abbas för första gången representanter för den nya israeliska regeringen. Och det ser ut att bli fler palestinsk-israeliska toppmöten.

Mahmud Abbas kom till mötet med bland annat den israeliske utrikesministern Tzipi Livni med föresatsen att få igång fredsprocessen igen. Och det ser nu ut som om han har lyckats komma i alla fall en bit på den vägen.

– Jag kan inte se någon anledning till att vi inte kan fortsätta att träffas, sa Tzipi Livni efter det 45 minuter långa mötet i den egyptiska badorten Sharm el-Sheikh.

Nu förbereder man en fortsättning, där president Abbas träffar den israeliske premiärministern Ehud Olmert. Och det kan bli ett första steg i den svåra processen att få igång fredssamtal.

Talar inte med Hamas
Det hela har komplicerats av att det terroriststämplade Hamas numera sitter i den palestinska regeringen, och Hamas talar inte israelerna med. Så Mahmud Abbas är den egentligen ende i den palestinska ledningen som israelerna kan möta.

Samtidigt vet man inte riktigt vilket inflytande Abbas egentligen har över den palestinska politiken idag. Det pågår ju en maktkamp med presidenten och Fatahrörelsen på ena sidan och med Hamas på den andra. En kamp som nu också terrornätverket al-Qaida kan vara inblandad i.

En grupp som påstår sin vara knutet till al-Qaida tog på söndagen på sig skulden för helgens mordförsök på en palestinsk säkerhetschef och gruppen hotar nu att ta livet av president Abbas.

Lovar hjälp
Den kaotiska situationen och den usla ekonomin i de palestinska områdena var också på tapeten under det palestinsk-israeliska toppmötet.

Israelerna försäkrade att de trots bojkotten av Hamas inte vill se det palestinska folket lida och lovade skicka omkring 80 miljoner kronor till den hårt drabbade palestinska sjukvården.

Christer Fridén, Sharm el-Sheikh
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista