Brittiska brevlådeföretag lockar oseriösa

Fler och fler svenska företagare startar aktiebolag utan aktiekapital - i England. Verksamheten drivs sedan istället som svensk filial till det tomma utlandsbolaget. Bara förra året etablerades över 100 nya brittiska filialer i Sverige, avslöjar P1-programmet Kaliber. Upplägget som sådant är helt lagligt, men modellen drar till sig en del oseriösa entreprenörer.

”För dig som har näringsförbud i Sverige: Så här skaffar du ett prisvärt aktiebolag i Sverige, enligt regelboken, om du har näringsförbud”, stod det i ett brev som skickades ut för ett par år sedan.

Hur många som nappade är okänt, men några av mottagarna skickade en kopia till Skatteverket för kännedom.

Brevet kom från Göteborg
Avsändaren, en man från Göteborg, är fortfarande aktiv som agent på området. Hemsidan på nätet har frikostig information om bolagsbildningar och skattesatser, men personligen är han mycket svår att nå.

Fredrik Bennerhag är en annan av dem som framgångsrikt lanserat filialmodellen till svenska näringsidkare. Han svarar på frågor om till exempel möjligheterna att undkomma svensk skatt via de engelska bolagen.

– För den som vill vara lite kreativ, visst finns det möjligheter, men det är ingenting som vi rekommenderar, och det är de som bestämmer det själva då, säger Fredrik Bennerhag.

Med kreativ, menar du då gråzonen, skatteplanering och sådant?

– Precis, har du en svensk filial, har du rätt att föra ut 70 procent av det överskjutande kapitalet. Skattesatserna ser lite annorlunda ut då, säger Fredrik Bennerhag.

Bara observerat
Svenska myndigheter har hittills bara observerat utflyttningen av ägarbolag till Storbritannien.

– Det finns ju skäl att vara lite vaksam mot den här typen av filialer. Vi kan känna en viss oro att de kan användas på ett sådant sätt som innebär att man försöker begå bedrägerier, och sedan gömma sig bakom den här filialen, säger Per Nordström, chefsjurist på Bolagsverket.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista