Presidenten röstar.

Strid ström till Montenegros valurnor

Befolkningen i Montenegro har under söndagen röstat om självständighet. Enligt uppgifter från röstkontoren har tillräckligt många röstat för att resultatet ska godkännas.

Minst hälften av befolkningen måste rösta, och minst 55 procent av dem måste rösta ja för att Montenegro ska bli självständigt.

Montenegrinerna har strömmat till valurnorna. Det har gått lugnt till, även om det rapporteras om uppskruvade nationalistiska stämningar på somliga platser.

Resultat på måndag
Men frågan om Europa får ytterligare en ny stat eller om unionen med Serbien består, är öppen. De senaste opinionsmätningarna visar att en knapp majoritet är för självständighet, men valkontoren stänger först klockan 21.00.

Det officiella resultatet väntas under måndagen, även om valobservatörer hoppas kunna ge ett preliminärt besked redan under natten.

Inför valet har den Serbientrogna sidan beskrivit en skilsmässa som en ekonomisk katastrof för det lilla berg- och kustområdet med 650 000 invånare. Serberna kommer inte att investera eller åka på semester till ett självständigt Montenegro, och ett litet land kan inte hävda sina intressen internationellt, heter det.

Kan öppna dörren till EU
Men de som förespråkar en upplösning av unionen resonerar precis tvärt om. Penningflödena går idag från Montenegro till Serbien. Storebrodern i Belgrad har dessutom problem med EU som kräver att krigsförbrytaren Ratko Mladic utlämnas till Haag.

Självständighet skulle ge Montenegro en snabbare access till den europeiska unionen, och därmed på sikt, en bättre ekonomisk utveckling.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".