Bush hoppas på Iraks nya regering

USA:s president George Bush gratulerar Iraks nya regering, men hans uttalande var relativt försiktigt hållet, dels för att tona ned USA:s inblandning, dels för att inte väcka alltför stora förväntningar.

– Jag ringde imorse till presidenten, premiärministern och talmannen och gratulerade dem. Jag förstår till fullo att ett fritt Irak kommer att bli en viktiga allierad i kriget mot terrorismen, ett förödande nederlag för al-Qaida och ett viktigt exempel för andra i regionen som är värda att bli fria, sa president George Bush.

Den amerikanska ledningen har varit starkt missnöjd med Ibrahim al-Jafaris interimsregering, en amerikanske ambassadören i Irak, Zalmay Khalizad, har därför varit starkt involverad i bildandet av Iraks första regering under den nya konstitutionen.

USA har större förtroende för Nuri al-Malaki, trots att han tillför samma parti som sin företrädare.

Moln på himlen
Men många bedömare är pessimistiska: Att man inte kunnat tillsätta några av de viktigaste ministerposterna bådar inte gott och att en del av de sunniter i det irakiska parlamentet som skulle kunna bygga broar till motståndsrörelserna tågade ut i protest är också illavarslande.

Tidningen New York Times beskriver hur USA missbedömde och misslyckades med att bygga upp den irakiska polisen efter ockupationen. Det amerikanska justitiedepartementet föreslog att 6 000 amerikanska poliser skulle skickas till Irak för att utbilda Iraks poliskår. Men Pentagon stoppade detta eftersom man ansåg det onödigt.

En ensam amerikansk polisman skickades exempelvis att utbilda 4 000 irakier som skulle vakta kraftverk och oljeledningar.

Ordning avgör
Precis som säkerhetsstyrkorna har poliskåren i Irak slitits sönder. Lojala poliser har mördats medan andra har anslutit sig till rivaliserande milisgrupper och kriminella gäng.

Helt avgörande för den nya irakiska regeringens framgång är om den kan återställa någots om liknar lag och ordning.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista